Studio One Space-Age Dub Special – Diverse Artiesten (2023)

Uit de kluizen van Studio One Records, een van Jamaica’s meest gerenommeerde platenlabels en opnamestudio’s, dat betrokken was bij de meeste grote muziekbewegingen in Jamaica tijdens de jaren zestig en zeventig, waaronder ska, rocksteady, reggae, dub en dancehall. Op deze CD staan nummers die afkomstig zijn en uitgebracht werden tussen 1974 en 1980 door labels als Zodiac Sounds, Ital Sounds and System, Roots Dub, Dub Store Special en Juks Incorporation. Veel van deze klassieke dubalbums werden oorspronkelijk alleen in Jamaica uitgebracht in korte oplagen met speciale zeefdrukhoezen, allemaal met opvallende minimale ontwerpen, en die nu vele honderden euro’s waard zijn. De achttien nummers op deze CD van producer Clement Dodd en engineer Sylvan Morris laten de originele Studio One muziektracks horen. De hoes toont Clement ‘Sir Coxsone’ Dodd in een baan om de aarde, een afbeelding geinspireerd op DJ Lone Ranger’s Badda Dan Dem album uit 1982 voor Studio One, waarvan de hoes Sir Coxsone afbeeldt aan de knoppen van een ruimteschip met de DJ in de ruimte. De tracks op deze CD zijn voornamelijk instrumentale cuts met af en toe flarden originele zang. De volledige zang van Lone Ranger is te horen op A Lie Gal A Tell, een zes minuten nagesynchroniseerd stukje muzikale waanzin. Ook inbegrepen bij deze CD is een selectie van dub-versies die alleen ooit op zeldzame singles verschenen. Studio One Space-Age Dub Special is uitgebracht door Soul Jazz Records.

This entry was posted in Nieuw Gekocht and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *