Biopics

De onderstaande lijst is een persoonlijke rangschikking van de meest interessante biopics die er wat mij betreft in het verleden zijn uitgekomen. Deze maken deel uit van een lijst met alle muziekfilms die ik heb gemaakt.

(1) Walk The Line

Walk the Line is een Amerikaanse film uit 2005 over het leven van Johnny Cash. Het scenario, geschreven door Gill Dennis en James Mangold (Indiana Jones and the Dial of Destiny, Logan, The Wolverine) is gebaseerd op twee autobiografieen van Cash: Man in Black: His Own Story in His Own Words (1975) en Cash: The Autobiography (1997). De film volgt het vroege leven van de zanger, zijn relatie met zangeres June Carter, zijn opkomst in de countrymuziekscene en zijn drugsverslaving. Een van de mooiste momenten in de film is wanneer hij een geluidsopname wil maken bij Sam Phillips van Sun Records en te horen krijgt dat gospel songs niet worden verkocht. In plaats daarvan gaat hij Folsom Prison Blues zingen. En ook zijn gevecht om het hart te winnen van June Carter door de hele film heen is mooi om te zien. De hoofdrollen worden vertolkt door Joaquin Phoenix (Napoleon, Joker, Gladiator) als Cash, Reese Witherspoon (American Psycho, The Good Life, Home Again) als Carter, Ginnifer Goodwin als Cash’ eerste vrouw Vivian Liberto en Robert Patrick als de vader van Cash. Walk the Line ging in premiere op het Telluride Film Festival op 4 september 2005 en werd op 18 november van dat jaar in de bioscoop uitgebracht door 20th Century Fox. 

*****

(2) Ray

Ray is een Amerikaanse film uit 2004 over het leven van rhythm and bluesmuzikant Ray Charles. Geproduceerd en geregisseerd door Taylor Hackford en James L. White, naar een verhaal van hen zelf. De hoofdrollen worden vertolkt door Jamie Foxx, Kerry Washington, Clifton Powell, Harry Lennix, Terrence Howard, Larenz Tate, Richard Schiff en Regina King. De film kreeg positieve recensies van critici, met bijzondere lof voor de prestaties van Foxx, die voor zijn rol een Oscar kreeg voor de beste mannelijke hoofdrol. De film geeft een mooi beeld van Charles, over zijn gevecht met zijn eigen demonen uit zijn verleden, waarin zijn opvoeding aan de orde komt, het ontstaan van zijn blindheid, zijn drugsverslaving, zijn relatie met vrouwen, zijn eerste jaren van optredens in een nachtclubband, zijn ervaringen met racisme, en zijn ontdekking door Ahmet Ertegun. De film toont het ontstaan van een groots artiest. Met in de film uiteraard de onvergetelijke nummers I Got A WomanHalleluja I Love Her SoWhat’d I Say en Georgia On My Mind. Een zeer onderhoudende film met inderdaad Jamie Foxx in een glansrol.

*****

(3) Love & Mercy

Love & Mercy is een Amerikaanse biografische dramafilm uit 2014 onder regie van Bill Pohlad over Brian Wilson, de mede-oprichter en leider van de Beach Boys, en zijn worstelingen met zijn psychische aandoeningen tussen 1960 en 1980. De hoofdrollen worden vertolkt door Paul Dano (The Fabelmans) en John Cusack (High Fidelity) als respectievelijk de jonge en middelbare Wilson, Elizabeth Banks (The Hunger Games) als zijn tweede vrouw Melinda Ledbetter en Paul Giamatti (Sideways, Iron Glad) als zijn psycholoog Dr. Eugene Landy. De titel komt van Wilsons nummer uit 1988. De film wisselt af tussen Wilson’s periode van Pet Sounds (1966) en zijn behandeling onder Landy’s 24-uurs therapieprogramma in de late jaren tachtig, waarin hij zijn tweede vrouw ontmoedt. Wilson noemde de film gedeeltelijk zeer feitelijk. Hij had zelf weinig betrokkenheid bij het maken van de film. De cast en crew vertelden dat alles bedoeld was om zo waarheidsgetrouw mogelijk te zijn. Ledbetter zei dat Landy’s behandeling van Wilson nog erger was dan de film laat zien. Love & Mercy ging in premiere op het Toronto International Film Festival op 7 september 2014 en werd uitgebracht op 5 juni 2015. Het ontving positieve recensies van critici, waarbij de prestaties van Dano veel lof oogstten. De film werd genomineerd voor twee Golden Globes. Een soundtrackalbum werd uitgebracht op 14 augustus 2015.

*****

(4) Bohemian Rhapsody

Bohemian Rhapsody is een biografische dramafilm uit 2018, geregisseerd door Bryan Singer naar een scenario van Anthony McCarten, en geproduceerd door Graham King en Queen-manager Jim Beach. De film vertelt het verhaal van Queen, vanaf de oprichting van de band in 1970 tot het Live Aid optreden in 1985 in het Wembley Stadium. Bohemian Rhapsody ontving talloze onderscheidingen, waaronder vier overwinningen bij de 91e Academy Awards.

*****

(5) Elvis

Austin Butler (ook te zien als Feyd-Rautha in Dune: Part Two die in 2023 uit zal komen) in de rol van de zoveelste film over Elvis. De film volgt het leven van rock-‘n-rollicoon, zanger en acteur Elvis Presley, verteld vanuit het perspectief van zijn manager, kolonel Tom Parker. Duidelijk in de film is te zien hoe Parker (Tom Hanks) steeds meer grip krijgt op de carriere van Presley. En pijnlijk om te zien waarom The King nooit in het buitenland heeft opgetreden. De haat-liefde relatie staat veel in de weg. In het midden blijft eigenlijk of Tom Parker, nu juist een goede manager was of juist niet. Tom Hanks speelt in ieder geval een overtuigende rol.

*****

(6) The Sapphires

The Sapphires is een Australische muzikale komedie-dramafilm uit 2012, gebaseerd op het toneelstuk The Sapphires uit 2004 van Tony Briggs, dat losjes gebaseerd is op een echte meidengroep uit de jaren zestig met Briggs’ moeder en tante. De film is geregisseerd door Wayne Blair en mede geschreven door Keith Thompson. The Sapphires gaat over vier Aboriginal Yorta Yorta vrouwen: Gail (Deborah Mailman), Julie (Jessica Mauboy), Kay (Shari Sebbens) en Cynthia (Miranda Tapsell), die een muziekgroep vormen met de naam The Sapphires en in 1968 naar Vietnam reizen om tijdens de oorlog voor de troepen te zingen. De film, die gaat over doorzettingsvermogen en het overwinnen van tegenslagen, beleefde zijn wereldpremiere op het filmfestival van Cannes op 19 mei 2012 tijdens de vertoningen buiten de competitie, en werd op 9 augustus in de bioscoop uitgebracht in Australië. Het kreeg een beperkte release in de Verenigde Staten op 22 maart 2013.

*****

(7) Bird

Bird is een Amerikaanse biografische film uit 1988 over jazzsaxofonist Charlie ‘Bird’ Parker, geregisseerd en geproduceerd door jazzliefhebber Clint Eastwood, naar een scenario van Joel Oliansky, met in de hoofdrol Forest Whitaker als Charlie Parker. De film is opgebouwd als een montage van scenes uit Charlie Parkers leven: van zijn jeugd in Kansas City tot zijn vroege dood op vierendertigjarige leeftijd. De film poogt een waarheid te vinden in het leven van Parker, en een groot gedeelte van de film draait om zijn relaties met zijn vrouw Chan Parker, bebop-pionier, trompettist en bandleider Dizzy Gillespie, en zijn invloed op trompettist Red Rodney. De film gaat ook over zijn drugsverslaving, zijn opname in een psychiatrische inrichting, het verlies van zijn kind, de opening van Birdland op 52nd Street, en zijn invloed op de geboorte van bebop. Met ook in en kleine bijrol Baroness Kathleen Annie Pannonica de Koenigswater, ook wel bekend als Barones Nica, de beroemde Britse schrijfster en jazz patron. Niet alleen voor liefhebbers van jazz (en van Parker) is dit een zeer goede film.

*****

(8) Gainsbourg: A Heroic Life

Gainsbourg: Vie Héroïque, is een Franse dramafilm uit 2010 geschreven en geregisseerd door Joann Sfar. De film volgt de heldendaden van zanger, acteur, filmmaker, provocateur en ook romanticus Gainsbourg, gespeeld door Eric Elmosnino (die hier een Cesar voor won). Vanaf zijn opvoeding in het door de nazi’s bezette Frankrijk via zijn opkomst tot roem en liefdesaffaires met Juliette Greco, Brigitte Bardot en Jane Birkin, tot zijn latere experimenten met reggae in Jamaica. Het bevat ook meerdere elementen van fantasie, vooral met het personage genaamd The Mug, een geanimeerde overdrijving van Gainsbourg die fungeert als zijn geweten (of anti-geweten) op cruciale momenten in Gainsbourg’s leven. De film bevat ook veel van Gainsbourgs beroemdere liedjes (Je t’aime… moi non plusBonnie and Clyde) die dienen als soundtrack van de film en vaak zelf als plotelementen dienen.

*****