Biopics

De onderstaande lijst is een persoonlijke rangschikking van de meest interessante biopics die er wat mij betreft in het verleden zijn uitgekomen. Deze maken deel uit van een lijst met alle muziekfilms die ik heb gemaakt.

(1) Bohemian Rhapsody

Bohemian Rhapsody is een biografische dramafilm uit 2018, geregisseerd door Bryan Singer naar een scenario van Anthony McCarten, en geproduceerd door Graham King en Queen-manager Jim Beach. De film vertelt het verhaal van Queen, vanaf de oprichting van de band in 1970 tot het Live Aid optreden in 1985 in het Wembley Stadium. Bohemian Rhapsody ontving talloze onderscheidingen, waaronder vier overwinningen bij de 91e Academy Awards.

*****

(2) Elvis

Austin Butler (ook te zien als Feyd-Rautha in Dune: Part Two die in 2023 uit zal komen) in de rol van de zoveelste film over Elvis. De film volgt het leven van rock-‘n-rollicoon, zanger en acteur Elvis Presley, verteld vanuit het perspectief van zijn manager, kolonel Tom Parker. Duidelijk in de film is te zien hoe Parker (Tom Hanks) steeds meer grip krijgt op de carriere van Presley. En pijnlijk om te zien waarom The King nooit in het buitenland heeft opgetreden. De haat-liefde relatie staat veel in de weg. In het midden blijft eigenlijk of Tom Parker, nu juist een goede manager was of juist niet. Tom Hanks speelt in ieder geval een overtuigende rol.

*****

(3) Bird

Bird is een Amerikaanse biografische film uit 1988 over jazzsaxofonist Charlie ‘Bird’ Parker, geregisseerd en geproduceerd door jazzliefhebber Clint Eastwood, naar een scenario van Joel Oliansky, met in de hoofdrol Forest Whitaker als Charlie Parker. De film is opgebouwd als een montage van scenes uit Charlie Parkers leven: van zijn jeugd in Kansas City tot zijn vroege dood op vierendertigjarige leeftijd. De film poogt een waarheid te vinden in het leven van Parker, en een groot gedeelte van de film draait om zijn relaties met zijn vrouw Chan Parker, bebop-pionier, trompettist en bandleider Dizzy Gillespie, en zijn invloed op trompettist Red Rodney. De film gaat ook over zijn drugsverslaving, zijn opname in een psychiatrische inrichting, het verlies van zijn kind, de opening van Birdland op 52nd Street, en zijn invloed op de geboorte van bebop. Met ook in en kleine bijrol Baroness Kathleen Annie Pannonica de Koenigswater, ook wel bekend als Barones Nica, de beroemde Britse schrijfster en jazz patron. Niet alleen voor liefhebbers van jazz (en van Parker) is dit een zeer goede film.

*****

(4) Gainsbourg: A Heroic Life

Gainsbourg: Vie Héroïque, is een Franse dramafilm uit 2010 geschreven en geregisseerd door Joann Sfar. De film volgt de heldendaden van zanger, acteur, filmmaker, provocateur en ook romanticus Gainsbourg, gespeeld door Eric Elmosnino (die hier een Cesar voor won). Vanaf zijn opvoeding in het door de nazi’s bezette Frankrijk via zijn opkomst tot roem en liefdesaffaires met Juliette Greco, Brigitte Bardot en Jane Birkin, tot zijn latere experimenten met reggae in Jamaica. Het bevat ook meerdere elementen van fantasie, vooral met het personage genaamd The Mug, een geanimeerde overdrijving van Gainsbourg die fungeert als zijn geweten (of anti-geweten) op cruciale momenten in Gainsbourg’s leven. De film bevat ook veel van Gainsbourgs beroemdere liedjes (Je t’aime… moi non plusBonnie and Clyde) die dienen als soundtrack van de film en vaak zelf als plotelementen dienen.

*****