DE LP HOEK

Alle onderstaande LP’s heb ik vanaf mijn jeugd nog steeds in m’n bezit. Een van de eerste LP’s die ik ooit gekocht heb was A Night At The Opera van Queen, die heb ik denk ik ergens in 1976 gekocht. In Steenwijk waar ik opgegroeid ben had je toen zo’n drie en later vier platenwinkels. Ben ook een aantal keren zelfs helemaal naar Amsterdam (Boudisque) gegaan om daar import LP’s te kopen. Was toen een hele onderneming voor me. Een van de eerste CD’s die ik trouwens heb gekocht was Tales Of Mystery And Imagination van The Alan Parsons Project. Ik had de LP toen al, maar op de CD stond op een van de nummers de stem van Orson Welles. Dus die moest ik toen hebben. Die LP komt uit 1976, de CD verscheen pas in 1987. Ik ben zo vanaf 1990/1991/1992 alleen maar CD’s gaan kopen. En heb eigenlijk nooit meer LP’s gekocht. Maar heb ze dus nooit weggedaan, en heb daar dus geen seconde spijt van uiteraard. Sommige hoezen zijn door een lekkage uit het plafond op mijn vorige adres beschadigd geraakt, de LP’s zelf gelukkig niet. Omdat ik in 2020 een nieuwe platenspeler heb gekocht, heb ik eindelijk sinds jaren en jaren en jaren maar weer eens een nieuwe LP gekocht van Miles Davis Bitches Brew.

ALLE LP’S (op volgorde van beschrijvingen op mijn blog pagina’s)

DUBBEL LP’S

LIVE LP’S

LP’S DIE ALS CD IN MIJN 1760 LIJST STAAN

DE GENESIS CONNECTIE

DE YES CONNECTIE

ALLE LABELS

Het is een ingewikkelde toestand om uit te zoeken wie nu precies wat bezit. Volgens mij zijn de Big Three sinds 2012 nog steeds SONY BMG, Universal Music Group en Warner Music Group. Uiteraard bestaan er nog wel kleine en ook wel grote independent labels. Maar dat zijn maar kleine spelers op deze onoverzichtelijke markt. Wordt dus vervolgd allemaal.

THE BIG THREE (in 2020)

Alle labels in alfabetische volgorde en moederlabels en dochter labels dus door elkaar heen.

SONY BMG

Ariola, CBS, Columbia, Epic, RCA

UNIVERSAL MUSIC GROUP

20th Century Fox Records, A&M, Bovema, EMI, Capitol, Cash Money, Charisma, Decca, Deram, Def Jam, Emerald Jam, Geffen, Harvest, Interscope, Island, Liberty, Mercury, Motown, Phonogram, Polydor, Republic, United Artists, Vertigo, Verve, Virgin, Parlophone

WARNER MUSIC GROUP

Asylum, Atlantic, Discreet, Elektra, Fueled By Ramen, Geffen, Maverick, Nonesuch, Pye, Reprise, Rhino, Sire, Warner Bros

Indie Labels

Beggars Banquet

Onderstaande indeling is zoals die was bij het verschijnen van de LP’s, gebaseerd op de informatie op de labels

A&M

MERCURY

POLYDOR

VIRGIN

Virgin, Beggars Banquet, Charisma

VIRGIN

BEGGARS BANQUET

CHARISMA

ARIOLA

Ariola, Chrysalis

ARIOLA

CHRYSALIS

EMI

EMI, BOVEMA, EMI Manhattan, Harvest

20th CENTURY FOX RECORDS

SONY

Columbia

COLUMBIA

WARNER BROTHERS

Warner Brothers, ATCO, Asylum, Discreet, Pye, Sire, Reprise, Geffen, Atlantic, Elektra

WARNER BROTHERS

ASYLUM

DISCREET

SIRE

REPRISE

ISLAND

GEFFEN

ELEKTRA

ATCO

ATLANTIC

PYE

UNITED ARTISTS

Grateful Dead Records, Liberty

GRATEFUL DEAD RECORDS

LIBERTY

CBS

CBS, Epic, Jet Records

CBS

EPIC

JET RECORDS

PHONOGRAM

Vertigo

RCA

RSO

DECCA

Deram, Emerald Gem

DERAM

EMERALD GEM

ABC

ABC, MCA

ABC

MCA

GRT

Janus

TELSTAR

Killroy, Sky

KILLROY

SKY

PASSPORT

DINO MUSIC

SV

CNR

MAGNET