Documentaires

De onderstaande lijst is een persoonlijke rangschikking van de meest interessante muziek documentaires die er wat mij betreft in het verleden zijn uitgekomen. Deze maken deel uit van een lijst met alle muziekfilms die ik heb gemaakt.

(1) Sound City

Sound City is een Amerikaanse documentaire uit 2013, geproduceerd en geregisseerd door Dave Grohl. De film bespreekt het historische belang van de Sound City Studios in Los Angeles, vanaf de begindagen in 1969 tot de sluiting in 2011. In de 106 minuten durende documentaire worden een aantal belangrijke en recordbrekende albums besproken die allemaal uit deze studio kwamen. De weinig bekende opnamestudio huisvestte een zeldzame analoge Neve opnameconsole, de Neve 8028 console. Artiesten als NirvanaKyussRed Hot Chili PeppersFleetwood MacNeil Young, Rick Springfield, Tom PettyRage Against the Machine en Slipknot namen allemaal baanbrekende muziek op in deze studio. Waaronder, in 1991 ook Nirvana, met het album Nevermind. Dit was een van de vele platina albums die uit de studio kwamen, waardoor Sound City een van de bekendste namen in de muziekindustrie werd. De documentaire schrijft veel toe aan de Neve 8028 console voor het succes van de studio en het sterke en grungy drumgeluid dat de studio produceerde, en dat de rockmuziek uit de jaren zeventig definieerde. Met interviews van Frank BlackLindsey Buckingham, Mick Fleetwood, John Fogerty, Josh Homme, Paul McCartney, Jim Keltner, Rick Nielsen, Rick Springfield, Benmont Tench en een aantal ex-personeelsleden van de studio.

*****

(2) Echo In The Canyon

Echo In The Canyon is een zoektocht van Jacob Dylan naar het geheim van Laurel Canyon. Een mooi gedocumenteerde film over de invloed en de muziek van die artiesten uit die tijd (The ByrdsThe Mamas & the PapasBuffalo Springfield en The Beach Boys). Het is een mooi verteld verhaal over de onschuld in Zuid-Californië (1965 – 1967) en over het begin van de Laurel Canyon-muziekscene. Maar ook over een nieuwe generatie artiesten (BeckFiona AppleNorah Jones, Regina Spektor, Cat Power en anderen), wiens eigen oeuvres de echo’s van die cruciale tijd weerspiegelt. Dylan reist naar degenen die de nummers hebben geschreven en ontdekt waarom ze zijn geschreven en hoe het leven was in Laurel Canyon in Los Angeles in de jaren voor psychedelia en de geboorte van het singer/songschrijver tijdperk. Hij onthult nooit eerder gehoorde persoonlijke details achter de opnames van degenen die ze populair hebben gemaakt. Optredens en of sprekers zijn Tom PettyBrian WilsonEric ClaptonRingo StarrStephen StillsRoger McGuinn, Michelle Phillips, David CrosbyGraham NashJackson BrowneJohn Sebastian en Lou Adler.

*****

(3) Ennio

A Fistful Of Dollars, For A Few Dollars More, The Good The Bad And The Ugly, Once Upon A Time In The West, My Name Is Nobody, The Professional, The Thing, Once Upon A Time In America, The Mission, The Untouchables en The Hateful Eight, zijn maar enkele voorbeelden van de lange imposante carriere van Morricone’s werk. Ennio is een prachtige documentaire van Giuseppe Tornatore, dat een mooi beeld geeft van de Maestro. De film bestaat voor een groot gedeelte uit een interview met hem zelf, waarin hij alles verteld. Over zijn pure liefde voor het componeren, over zijn passie voor filmmuziek, en over zijn manier van werken. Met veel lovende woorden van Clint Eastwood, Quincy Jones, Zucchero Fornaciari, Hans Zimmer, John Williams, Oliver Stone, Quentin Trantino en Bernardo Bertolucci. De film is een eerbetoon aan een genie, aan een mythe, aan een van de meest invloedrijke componisten van de laatste zeventig jaar. Een zeer ontroerende film over een nederige man, die in 2020 is overleden.

*****

(4) Eat That Question: Zappa In His Own Words

Eat That Question: Frank Zappa in His Own Words is een documentaire uit 2016 van Thorsten Schutte over de muzikant en componist Frank Zappa. Het bevat clips van verschillende interviews, concerten, films en onbekend beeldmateriaal. Het biedt een verhelderende blik voor iedereen die de muziek van Zappa niet kent en geeft een vermakelijk beeld voor alle diehard fans. Hoewel sommige beelden ook wel los op You Tube zijn te zien (als je daar moeite voor doet) is het allemaal toch mooi allemaal in deze documentaire achter elkaar gezet.

*****