Count Basie Theatre, Red Bank

Het Count Basie Center for the Arts, ontworpen door architect William E. Lehman, en meestal aangeduid als The Basie met een capaciteit van 1.568 zitplaatsen, is een monumentaal centrum voor podiumkunsten in Red Bank, New Jersey. Het gebouw werd door Edward Franklin Albee II, voor het eerst geopend op 11 november in 1926 als het Carlton Theatre, als een reeks Keith-Albee-Orpheum vaudeville theaters. De openingsavond in 1926 bestond uit vaudeville-acts en de speelfilm The Quarterback, met Richard Dix in de hoofdrol. Bijna vierduizend mensen woonden de twee shows die avond bij, met menigten die zich twee uur voor de eerste uitvoering verzamelden. Het New Jersey Register noemde het nieuwe theater een wonder van schoonheid, gemak, comfort en een architectonische triomf. Vanwege financiele problemen en dalende filmbezoeken op nationaal niveau, werd Albee uit de leiding van het theater verwijderd. De theaterketen werd in 1928 overgenomen door Keith-Albee-Orpheum en vervolgens geleid door Joseph P. Kennedy Sr., vader van John F. Kennedy. Het Carlton Theater sloot in 1970 nadat andere bekende theaters als The Strand, The Palace, The Empire en The Lyric ook waren gesloten. In 1973 stelde een belangrijke anonieme donatie de Monmouth County Arts Council in staat om het theater te behouden en te heropenen voor cultureel gebruik, en het theater werd omgedoopt tot het Monmouth Arts Center. en later, in 1973, werd het bekend als het Monmouth Arts Center. In 1984 werd het omgedoopt tot het Count Basie Theatre, naar de beroemde jazzmuzikant en inwoner van Red Bank, William “Count” Basie (overleden in 1984). De Monmouth County Arts Council exploiteerde het theater tot 30 juni 1999, toen de non-profitorganisatie Count Basie Theatre, Inc. het theater beheerde, programmeerde en bewaarde. In 2018 veranderde de locatie zijn naam in het Count Basie Center for the Arts, als onderdeel van een uitbreiding van zesentwintigmiljoen dollar. Later in hetzelfde jaar kocht Hackensack-Meridian Health de naamgevingsrechten van het historische auditorium van het centrum en hernoemde het het Hackensack Meridian Health Theatre. In 2020 opende de tweede locatie van het Centrum, The Vogel, met kleine optredens met een capaciteit van 150 personen vanwege de COVID-19-pandemie. Bands en muzikanten als James BrownRay CharlesGary US BondsB.B. KingSun RaStevie Ray VaughanTony BennettAl GreenGeorge Carlin,  Tori Amos, Joan Armetrading, Bon Jovi, MegadethBoz ScaggsCounting Crows, Olivia Newton-John, Brian WilsonBen E. King, Darlene Love en Jon Stewart, hebben allemaal opgetreden in het theater. Het New Jersey Symphony Orchestra en het Monmouth Symphony Orchestra zijn regelmatig gepland. De Count Basie Center Performing Arts Academy biedt professionele trainingen in de basisprincipes van prestaties, auditietechnieken, professionele ontwikkeling en weekendworkshops. Op 26 mei 2006 presenteerde de organisatie haar eerste jaarlijkse Basie Awards voor uitmuntendheid in het theater van de middelbare school in Monmouth County, New Jersey.

Top 10 van Artiesten en Bands in mijn 1760 lijst die van 1984 tot en met 2018 in het Count Basie Theatre hebben opgetreden:

  • (2) The Beach Boys (2004)
  • (31) Johnny Winter (2007)
  • (46) The Animals (2016)
  • (50) King Crimson (1995)
  • (54) Joan Baez (2018)
  • (68) Bruce Sprinsteen (1993)
  • (70) Dr. John (2011)
  • (75) Johnny Cash (1989)
  • (88) Richie Havens (1997)
  • (127) Jackson Browne (2011)
This entry was posted in Blog and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *