Fictieve Speelfilms

De onderstaande lijst is een persoonlijke rangschikking van de meest interessante fictieve muziekfilms die er wat mij betreft in het verleden zijn uitgekomen. Deze maken deel uit van een lijst met alle muziekfilms die ik heb gemaakt.

(1) Almost Famous

Almost Famous is een Amerikaanse film uit 2000 onder regie van Cameron Crowe (o.a. Jerry Maguire, Vanilla Sky, We Bought A Zoo, Pearl Jam Twenty en David Crosby: Remember My Name) met in de hoofdrollen Billy Crudup, Frances McDormand (Fargo, Three Billboards Outside Ebbing: Missouri), Kate Hudson (Deep Water Horizon), Patrick Fugit en Philip Seymour Hoffman (Moneyball, Capote, Charlie Wilson’s War). Een aantal bijrollen worden vertolkt door Jimmy Fallon, Jason Lee (My name Is Earl), Jann Wenner (mede oprichter van Rolling Stone), Zooey Deschanel (She & Him), Rainn Wilson, Mark Kozelek (Sun Kill Moon) en Peter Frampton. De film vertelt het verhaal van een tienerjournalist, gespeeld door Fugit, die in de vroege jaren zeventig schrijft voor het tijdschrift Rolling Stone, toert met de fictieve rockband Stillwater en zijn eerste coververhaal over de band moet inleveren. De film is semi-autobiografisch, aangezien Crowe zelf een tienerschrijver voor Rolling Stone was. Het is sindsdien een cultklassieker geworden. Uitstekende rollen in de film zijn die van Patrick Fugit als William Miller, Kate Hudson als Penny Lane en Billy Crudup als Russel Hammond, van de band Stillwater. In een internationale peiling in 2016, uitgevoerd door de BBC, werd de film gerangschikt als de negenenzeventigste beste film sinds 2000. In een Hollywood Reporter 2014-lijst waarop werd gestemd door studiochefs, oscarwinnaars en tv-royalty’s, werd de film gerangschikt als de eenenzeventigste beste film aller tijden. Almost Famous is een echte feel good movie over een jongen die zijn droom najaagd, een mooi inkijkje geeft in de relatie tussen journalisten en rockmuzikanten en is beslist een film die op je netvlies blijft hangen. De film won een oscar voor Best Screenplay en kreeg een nominatie voor Best Editing. Francis McDorman en Kate Hudson werden beiden genomineerd in de catogorie Best Supporting Actress. Een musicalbewerking van de film ging in november 2022 in premiere op Broadway.

*****

(2) Whiplash

Whiplash is een Amerikaanse psychologische dramafilm uit 2014, geschreven en geregisseerd door Damien Chazelle (La La Land) met in de hoofdrollen Miles Teller (Top Gun: Maverick), J.K. Simmons (The Cider House Rules), Paul Reiser (Mad About You) en Melissa Benoist (Patriots Day). De film, waarvan ook een eerdere korte versie van achttien minuten in 2013 is verschenen, volgt de ambitieuze muziekstudent Andrew Neiman (Teller), die tot het uiterste wordt gedreven door zijn beledigende instructeur Terence Fletcher (Simmons) aan het fictieve Shaffer Conservatory in New York City, in de hoop op een dag een erfenis achter te laten zoals die van zijn jeugdidool, jazzdrummer Buddy Rich. Terence Fletcher, de dirigent van de Shaffer Conservatory Studio Band, rekruteert hem om in het Studio-ensemble te komen spelen als plaatsvervanger voor kerndrummer Carl Tanner. Andrew ontdekt al snel dat Fletcher tegen zijn studenten geweldadig, meedogenloos streng en emotioneel manipulatief is; hij valt Andrew fysiek aan wanneer hij er niet in slaagt om tempo te houden tijdens de repetitie van Hank Levy’s titelstuk genaamd Whiplash. Deze uitstekende film won uiteindelijk vijf Acedemy Awards nominaties. En is zeer de moeite waard.

*****

(3) Yesterday

Yesterday is een romantische komedie uit 2019 geregisseerd door Danny Boyle (Trainspotting, The Beach, Slumdog Millionaire) gebaseerd op een verhaal van Jack Barth en Richard Curtis. De hoofdrollen worden vertolkt door Himesh Patel, Lily James, Joel Fry, Ed Sheeran en Kate McKinnon. Himesh Patel speelt de worstelende muzikant Jack Malik die plotseling de enige persoon is die zich The Beatles kan herinneren en beroemd wordt door het uitvoeren van hun liedjes. Malik, die al jaren in de lokale muziekscene aan de bak probeert te komen, sleept zich vol goede moed steeds weer van pub naar pub. Als Jack voor de zoveelste keer voor twee man en een paardenkop staat te spelen, besluit hij dat het genoeg is. Maar voor hij de gitaar goed en wel aan de wilgen hangt, gebeurt er iets wonderlijks. Tijdens een wereldwijde stroomstoring wordt Jack aangereden en als hij ontwaakt uit zijn coma blijkt de hele wereld The Beatles te zijn vergeten. Alleen Jack zelf kan ze zich de Fab Four nog herinneren. Na aanvankelijke verwarring ziet Jack zijn kans schoon; met het complete oeuvre van The Beatles in zijn hoofd kan hij de wereld veroveren. Al gauw blijkt dat het materiaal van de Fab Four anno 2019 bij mensen nog steeds de hoofden op hol kan brengen. Een mooie scene is waar Jack de zevenentachtig jarige John Lennon ontmoedt die in de realiteit van de film The Beatles nooit heeft laten bestaan. Yesterday ging in mei 2019 in wereldpremiere op het Tribeca Film Festival en werd in juni 2019 uitgebracht in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten door Universal Pictures.

*****

(4) A Mighty Wind

A Mighty Wind is een Amerikaanse mockumentary komedie uit 2003 over een reunieconcert waarin drie folkbands voor het eerst in decennia weer samenkomen voor een televisieoptreden. Nadat de fictieve folkmuziekproducent Irving Steinbloom overlijdt, organiseren zijn kinderen Jonathan, Naomi en Elliott een herdenkingsconcert, waarvan ze hopen dat het zijn drie beroemdste acts zal bevatten: The Folksmen, The New Main Street Singers en Mitch & Mickey. Mede geschreven, geregisseerd en gecomponeerd door Christopher Guest, wordt algemeen erkend dat de film verwijst naar volksmuziekproducent Harold Leventhal als de inspiratie voor het karakter van Irving Steinbloom. De film is een parodie op de heropleving van de Amerikaanse folkbeweging van de vroege jaren zestig. Een aantal acteurs in de film (Michael McKean, Eugene Levy, Ed Begley Jr., Catherine O’Hara, Christopher Guest, Harry Shearer) hebben ook gespeeld in Waiting For Gufman, Best In Show en This Is Spinal Tap, een andere bekende mockumentary over heavy metal. Bob Balaban, o.a. bekend van Seinfeld, Friends, Midnight Cowboy en 2010, speelt de rol van Jonathan Steinbloom. Guest, McKean en Shearer verschenen als The Folksmen voor het eerst al in een aflevering van Saturday Night Live in 1984, en waren ze eerder dat jaar al te zien als The Folksmen in This Is Spinal Tap.

*****

(5) Inside Llewyn Davis

Inside Llewyn Davis is een Amerikaanse film uit 2013, geschreven, geregisseerd en geproduceerd door Joel en Ethan Coen (Barton Fink, Fargo, The Big Lebowski, O Brother Where Art Thou?). De hoofdrol van Davis wordt gespeeld door Oscar Isaac. De ondersteunende cast bestaat uit Carey Mulligan, John Goodman, Garrett Hedlund, F. Murray Abraham, Justin Timberlake en Adam Driver. De film speelt zich af in 1961 en volgt een week in het leven van Llewyn Davis, een folkzanger, die worstelt om muzikaal succes te vinden en wiens soloalbum Inside Llewyn Davis niet verkoopt. Hij is straatarm en slaapt op banken bij kennissen. Hij heeft ontmoetingen met een beatdichter, een jazzmuzikant, laat zijn relatie met zijn zus zien, met zijn manager en zijn constante strubbelingen met een kat die hij eerst kwijtraakt en daarna weer terug vind. De film eindigd met een scene, vaag op de achtergrond, van een toen nog onbekende Bob Dylan die na hem een optreden geeft in The Gaslight Cafe. Hoewel Davis een fictief personage is, een samenstelling van Dave Van Ronk, Ramblin’ Jack Elliott en andere muzikanten uit New York City die op dat moment in Greenwich Village optraden, is het verhaal deels geinspireerd op de autobiografie van Van Ronk: The Mayor of MacDougal Street (2005). Inside Llewyn Davis ging in première op het filmfestival van Cannes 2013 op 19 mei 2013, waar het de Grand Prix won. 

*****

(6) The Blues Brothers

De muzikale avonturen van Jake en Elwood Blues. ‘They Never get caught, they’re on a mission from God’. Een van de beste muziekfilms die ooit is uitgekomen. Met o.a. Aretha Franklin, Ray Charles, Cab Calloway, James Brown, Steve Cropper, Donald Dunn, Tom Malone, Lou Marini, Matt Murphy, John Lee Hooker, Joe Walsh, Chaka Khan, en natuurlijk John Belushi als “Joliet” Jake Blues en Dan Aykroyd als Elwood J. Blues.

*****

(7) The Sound of Music

The Sound of Music is een Amerikaanse film uit 1965 onder regie van Robert Wise. De film is een bewerking van de musical uit 1959, gecomponeerd door Richard Rodgers, met teksten van Oscar Hammerstein II en een boek van Lindsay en Crouse. Met in de hoofdrollen Julie Andrews en Christopher Plummer. Het is gebaseerd op de memoires The Story of the Trapp Family Singers uit 1949 van Maria von Trapp en speelt zich af in Salzburg, Oostenrijk. Het is een fictieve hervertelling van haar ervaringen als gouvernante van zeven kinderen, haar uiteindelijke huwelijk met hun vader kapitein Georg von Trapp en hun ontsnapping tijdens de Anschluss in 1938. De opnames vonden plaats van maart tot september 1964 in Los Angeles en Salzburg. The Sound of Music werd uitgebracht op 2 maart 1965 in de Verenigde Staten, aanvankelijk als een gelimiteerde roadshow-bioscooprelease. De aanvankelijke kritieken op de film waren gemengd, maar het was een groot commercieel succes en werd na vier weken de nummer een box office-film en de meest winstgevende film van 1965. In november 1966 was The Sound of Music de meest winstgevende film aller tijden geworden, die Gone with the Wind overtrof, en het hield die onderscheiding vijf jaar vast. De film was populair over de hele wereld en brak eerdere box-office records in negenentwintig landen. Het had een eerste theatrale release die vier en een half jaar duurde en twee succesvolle heruitgaven. Het verkocht wereldwijd tweehonderddrieentachtig miljoen kopieen en boekte wereldwijd een totale brutowinst van tweehonderdzesentachtig miljoen dollar.

*****

(8) High Fidelity

Een film met John Cusack en Jack Black in de hoofdrollen en waarin Bruce Springsteen op het einde ook nog even verschijnt. Gaat over een platenwinkeleigenaar, een zelfverklaarde muzieksnob in Chicago, die zijn LP’s thuis altijd in de goede volgorde moet hebben staan, en die gedurende de film zijn Top 5 van meest pijnlijkste break-ups aan de kijker verteld. High Fidelity is is een vermakelijke romantische comedy waarin ook leuke nummers te horen zijn van o.a. John Wesley HardingVelvet UndergroundBob DylanThe Kinks en Elvis Costello.

*****

(9) Killing Bono

Killing Bono is een komische film uit 2011 onder regie van Nick Hamm, gebaseerd op Neil McCormicks memoires Killing Bono: I Was Bono’s Doppelganger uit 2003. De hoofdrollen worden vertolkt door Ben Barnes als Neil McCormick, Robert Sheehan als Ivan McCormick en Martin McCann als de Ierse zanger Bono. Het was de laatste filmrol van Pete Postlethwaite (The Last Of The Mohicans, In The Name Of The Father, Brassed Off), die drie maanden voor de release overleed. De film gaat over de jonge Ierse rocker McCormick en zijn jongere broer, Ivan, die proberen rocksterren te worden, maar alleen maar kunnen toekijken hoe hun middelbare schoolvrienden van U2 een van de grootste bands ter wereld worden. Het is misschien een beetje een chaotische film, maar het tijdsbeeld van eind jaren zeventig, dus nog voor de release van Boy in 1980, tot en met de release van Rattle And Hum in 1987, waar de hele film naar toewerkt, wordt sfeervol gevangen. Killing Bono lijkt voor de hoofdrolspeler de enige uitweg te zijn om zelf succesvol te worden. Maar gelukkig blijkt het uiteindelijk een feelgoodmovie te zijn en gaat het vermoorden van de beroemde zanger van U2 gelukkig toch niet door, en heeft Bono en zijn band later toch nog best wel een paar mooie albums gemaakt.

*****

(10) That Thing You Do

Geregisseerd door Tom Hanks. That Thing You Do! is een leuke feelgood movie, en verteld het verhaal over het fictieve bandje The Oneders (The Wonders), dat door een talentenjacht op een middelbare school opeens beroemd wordt en een geweldige hit scoort met het nummer That Thing You Do! Door muzikale onenigheden gaat het uiteindelijk mis en blijken ze een enkel een One Hot Wonder te zijn geweest. De film geeft een leuk tijdsbeeld van de jaren zestig. Beatlemania! The Beach Boys! Elvis Presley! De muziekindustrie! En Hanks in de rol van een gedreven manager die de leden van de band de wereld laten bestormen.

*****