Fictieve Speelfilms

De onderstaande lijst is een persoonlijke rangschikking van de meest interessante fictieve muziekfilms die er wat mij betreft in het verleden zijn uitgekomen.

1 The Blues Brothers

De muzikale avonturen van Jake en Elwood Blues. ‘They Never get caught, they’re on a mission from God’. Een van de beste muziekfilms die ooit is uitgekomen. Met o.a. Aretha Franklin, Ray Charles, Cab Calloway, James Brown, Steve Cropper, Donald Dunn, Tom Malone, Lou Marini, Matt Murphy, John Lee Hooker, Joe Walsh, Chaka Khan, en natuurlijk John Belushi als “Joliet” Jake Blues en Dan Aykroyd als Elwood J. Blues.

*****

2 High Fidelity

Een film met John Cusack en Jack Black in de hoofdrollen en waarin Bruce Springsteen op het einde ook nog even verschijnt. Gaat over een platenwinkeleigenaar, een zelfverklaarde muzieksnob in Chicago, die zijn LP’s thuis altijd in de goede volgorde moet hebben staan, en die gedurende de film zijn Top 5 van meest pijnlijkste break-ups aan de kijker verteld. High Fidelity is is een vermakelijke romantische comedy waarin ook leuke nummers te horen zijn van o.a. John Wesley HardingVelvet UndergroundBob DylanThe Kinks en Elvis Costello.

*****

3 That Thing You Do

Geregisseerd door Tom Hanks. That Thing You Do! is een leuke feelgood movie, en verteld het verhaal over het fictieve bandje The Oneders (The Wonders), dat door een talentenjacht op een middelbare school opeens beroemd wordt en een geweldige hit scoort met het nummer That Thing You Do! Door muzikale onenigheden gaat het uiteindelijk mis en blijken ze een enkel een One Hot Wonder te zijn geweest. De film geeft een leuk tijdsbeeld van de jaren zestig. Beatlemania! The Beach Boys! Elvis Presley! De muziekindustrie! En Hanks in de rol van een gedreven manager die de leden van de band de wereld laten bestormen.