Fictieve Speelfilms

De onderstaande lijst is een persoonlijke rangschikking van de meest interessante fictieve muziekfilms die er wat mij betreft in het verleden zijn uitgekomen. Deze maken deel uit van een lijst met alle muziekfilms die ik heb gemaakt.

(1) Whiplash

Whiplash is een Amerikaanse psychologische dramafilm uit 2014, geschreven en geregisseerd door Damien Chazelle (La La Land) met in de hoofdrollen Miles Teller (Top Gun: Maverick), J.K. Simmons (The Cider House Rules), Paul Reiser (Mad About You) en Melissa Benoist (Patriots Day). De film, waarvan ook een eerdere korte versie van achttien minuten in 2013 is verschenen, volgt de ambitieuze muziekstudent Andrew Neiman (Teller), die tot het uiterste wordt gedreven door zijn beledigende instructeur Terence Fletcher (Simmons) aan het fictieve Shaffer Conservatory in New York City, in de hoop op een dag een erfenis achter te laten zoals die van zijn jeugdidool, jazzdrummer Buddy Rich. Terence Fletcher, de dirigent van de Shaffer Conservatory Studio Band, rekruteert hem om in het Studio-ensemble te komen spelen als plaatsvervanger voor kerndrummer Carl Tanner. Andrew ontdekt al snel dat Fletcher tegen zijn studenten geweldadig, meedogenloos streng en emotioneel manipulatief is; hij valt Andrew fysiek aan wanneer hij er niet in slaagt om tempo te houden tijdens de repetitie van Hank Levy’s titelstuk genaamd Whiplash. Deze uitstekende film won uiteindelijk vijf Acedemy Awards nominaties. En is zeer de moeite waard.

*****

(2) Yesterday

Yesterday is een romantische komedie uit 2019 geregisseerd door Danny Boyle (Trainspotting, The Beach, Slumdog Millionaire) gebaseerd op een verhaal van Jack Barth en Richard Curtis. De hoofdrollen worden vertolkt door Himesh Patel, Lily James, Joel Fry, Ed Sheeran en Kate McKinnon. Himesh Patel speelt de worstelende muzikant Jack Malik die plotseling de enige persoon is die zich The Beatles kan herinneren en beroemd wordt door het uitvoeren van hun liedjes. Malik, die al jaren in de lokale muziekscene aan de bak probeert te komen, sleept zich vol goede moed steeds weer van pub naar pub. Als Jack voor de zoveelste keer voor twee man en een paardenkop staat te spelen, besluit hij dat het genoeg is. Maar voor hij de gitaar goed en wel aan de wilgen hangt, gebeurt er iets wonderlijks. Tijdens een wereldwijde stroomstoring wordt Jack aangereden en als hij ontwaakt uit zijn coma blijkt de hele wereld The Beatles te zijn vergeten. Alleen Jack zelf kan ze zich de Fab Four nog herinneren. Na aanvankelijke verwarring ziet Jack zijn kans schoon; met het complete oeuvre van The Beatles in zijn hoofd kan hij de wereld veroveren. Al gauw blijkt dat het materiaal van de Fab Four anno 2019 bij mensen nog steeds de hoofden op hol kan brengen. Een mooie scene is waar Jack de zevenentachtig jarige John Lennon ontmoedt die in de realiteit van de film The Beatles nooit heeft laten bestaan. Yesterday ging in mei 2019 in wereldpremiere op het Tribeca Film Festival en werd in juni 2019 uitgebracht in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten door Universal Pictures.

*****

(3) Inside Llewyn Davis

Inside Llewyn Davis is een Amerikaanse film uit 2013, geschreven, geregisseerd en geproduceerd door Joel en Ethan Coen (Barton Fink, Fargo, The Big Lebowski, O Brother Where Art Thou?). De hoofdrol van Davis wordt gespeeld door Oscar Isaac. De ondersteunende cast bestaat uit Carey Mulligan, John Goodman, Garrett Hedlund, F. Murray Abraham, Justin Timberlake en Adam Driver. De film speelt zich af in 1961 en volgt een week in het leven van Llewyn Davis, een folkzanger, die worstelt om muzikaal succes te vinden en wiens soloalbum Inside Llewyn Davis niet verkoopt. Hij is straatarm en slaapt op banken bij kennissen. Hij heeft ontmoetingen met een beatdichter, een jazzmuzikant, laat zijn relatie met zijn zus zien, met zijn manager en zijn constante strubbelingen met een kat die hij eerst kwijtraakt en daarna weer terug vind. De film eindigd met een scene, vaag op de achtergrond, van een toen nog onbekende Bob Dylan die na hem een optreden geeft in The Gaslight Cafe. Hoewel Davis een fictief personage is, een samenstelling van Dave Van Ronk, Ramblin’ Jack Elliott en andere muzikanten uit New York City die op dat moment in Greenwich Village optraden, is het verhaal deels geinspireerd op de autobiografie van Van Ronk: The Mayor of MacDougal Street (2005). Inside Llewyn Davis ging in première op het filmfestival van Cannes 2013 op 19 mei 2013, waar het de Grand Prix won. 

*****

(4) The Blues Brothers

De muzikale avonturen van Jake en Elwood Blues. ‘They Never get caught, they’re on a mission from God’. Een van de beste muziekfilms die ooit is uitgekomen. Met o.a. Aretha Franklin, Ray Charles, Cab Calloway, James Brown, Steve Cropper, Donald Dunn, Tom Malone, Lou Marini, Matt Murphy, John Lee Hooker, Joe Walsh, Chaka Khan, en natuurlijk John Belushi als “Joliet” Jake Blues en Dan Aykroyd als Elwood J. Blues.

*****

(5) High Fidelity

Een film met John Cusack en Jack Black in de hoofdrollen en waarin Bruce Springsteen op het einde ook nog even verschijnt. Gaat over een platenwinkeleigenaar, een zelfverklaarde muzieksnob in Chicago, die zijn LP’s thuis altijd in de goede volgorde moet hebben staan, en die gedurende de film zijn Top 5 van meest pijnlijkste break-ups aan de kijker verteld. High Fidelity is is een vermakelijke romantische comedy waarin ook leuke nummers te horen zijn van o.a. John Wesley HardingVelvet UndergroundBob DylanThe Kinks en Elvis Costello.

*****

(6) Killing Bono

Killing Bono is een komische film uit 2011 onder regie van Nick Hamm, gebaseerd op Neil McCormicks memoires Killing Bono: I Was Bono’s Doppelganger uit 2003. De hoofdrollen worden vertolkt door Ben Barnes als Neil McCormick, Robert Sheehan als Ivan McCormick en Martin McCann als de Ierse zanger Bono. Het was de laatste filmrol van Pete Postlethwaite (The Last Of The Mohicans, In The Name Of The Father, Brassed Off), die drie maanden voor de release overleed. De film gaat over de jonge Ierse rocker McCormick en zijn jongere broer, Ivan, die proberen rocksterren te worden, maar alleen maar kunnen toekijken hoe hun middelbare schoolvrienden van U2 een van de grootste bands ter wereld worden. Het is misschien een beetje een chaotische film, maar het tijdsbeeld van eind jaren zeventig, dus nog voor de release van Boy in 1980, tot en met de release van Rattle And Hum in 1987, waar de hele film naar toewerkt, wordt sfeervol gevangen. Killing Bono lijkt voor de hoofdrolspeler de enige uitweg te zijn om zelf succesvol te worden. Maar gelukkig blijkt het uiteindelijk een feelgoodmovie te zijn en gaat het vermoorden van de beroemde zanger van U2 gelukkig toch niet door, en heeft Bono en zijn band later toch nog best wel een paar mooie albums gemaakt.

*****

(7) That Thing You Do

Geregisseerd door Tom Hanks. That Thing You Do! is een leuke feelgood movie, en verteld het verhaal over het fictieve bandje The Oneders (The Wonders), dat door een talentenjacht op een middelbare school opeens beroemd wordt en een geweldige hit scoort met het nummer That Thing You Do! Door muzikale onenigheden gaat het uiteindelijk mis en blijken ze een enkel een One Hot Wonder te zijn geweest. De film geeft een leuk tijdsbeeld van de jaren zestig. Beatlemania! The Beach Boys! Elvis Presley! De muziekindustrie! En Hanks in de rol van een gedreven manager die de leden van de band de wereld laten bestormen.

*****