De onderstaande lijst is een persoonlijke rangschikking van de meest interessante fictieve muziekfilms die er wat mij betreft in het verleden zijn uitgekomen. Deze maken deel uit van een lijst met alle muziekfilms die ik heb gemaakt.
(1) Whiplash
Whiplash is een Amerikaanse psychologische dramafilm uit 2014, geschreven en geregisseerd door Damien Chazelle (La La Land) met in de hoofdrollen Miles Teller (Top Gun: Maverick), J.K. Simmons (The Cider House Rules), Paul Reiser (Mad About You) en Melissa Benoist (Patriots Day). De film, waarvan ook een eerdere korte versie van achttien minuten in 2013 is verschenen, volgt de ambitieuze muziekstudent Andrew Neiman (Teller), die tot het uiterste wordt gedreven door zijn beledigende instructeur Terence Fletcher (Simmons) aan het fictieve Shaffer Conservatory in New York City, in de hoop op een dag een erfenis achter te laten zoals die van zijn jeugdidool, jazzdrummer Buddy Rich. Terence Fletcher, de dirigent van de Shaffer Conservatory Studio Band, rekruteert hem om in het Studio-ensemble te komen spelen als plaatsvervanger voor kerndrummer Carl Tanner. Andrew ontdekt al snel dat Fletcher tegen zijn studenten geweldadig, meedogenloos streng en emotioneel manipulatief is; hij valt Andrew fysiek aan wanneer hij er niet in slaagt om tempo te houden tijdens de repetitie van Hank Levy’s titelstuk genaamd Whiplash. Deze uitstekende film won uiteindelijk vijf Acedemy Awards nominaties. En is zeer de moeite waard.
*****
(2) The Blues Brothers
De muzikale avonturen van Jake en Elwood Blues. ‘They Never get caught, they’re on a mission from God’. Een van de beste muziekfilms die ooit is uitgekomen. Met o.a. Aretha Franklin, Ray Charles, Cab Calloway, James Brown, Steve Cropper, Donald Dunn, Tom Malone, Lou Marini, Matt Murphy, John Lee Hooker, Joe Walsh, Chaka Khan, en natuurlijk John Belushi als “Joliet” Jake Blues en Dan Aykroyd als Elwood J. Blues.
*****
(3) High Fidelity
Een film met John Cusack en Jack Black in de hoofdrollen en waarin Bruce Springsteen op het einde ook nog even verschijnt. Gaat over een platenwinkeleigenaar, een zelfverklaarde muzieksnob in Chicago, die zijn LP’s thuis altijd in de goede volgorde moet hebben staan, en die gedurende de film zijn Top 5 van meest pijnlijkste break-ups aan de kijker verteld. High Fidelity is is een vermakelijke romantische comedy waarin ook leuke nummers te horen zijn van o.a. John Wesley Harding, Velvet Underground, Bob Dylan, The Kinks en Elvis Costello.
*****
(4) Killing Bono
Killing Bono is een komische film uit 2011 onder regie van Nick Hamm, gebaseerd op Neil McCormicks memoires Killing Bono: I Was Bono’s Doppelganger uit 2003. De hoofdrollen worden vertolkt door Ben Barnes als Neil McCormick, Robert Sheehan als Ivan McCormick en Martin McCann als de Ierse zanger Bono. Het was de laatste filmrol van Pete Postlethwaite (The Last Of The Mohicans, In The Name Of The Father, Brassed Off), die drie maanden voor de release overleed. De film gaat over de jonge Ierse rocker McCormick en zijn jongere broer, Ivan, die proberen rocksterren te worden, maar alleen maar kunnen toekijken hoe hun middelbare schoolvrienden van U2 een van de grootste bands ter wereld worden. Het is misschien een beetje een chaotische film, maar het tijdsbeeld van eind jaren zeventig, dus nog voor de release van Boy in 1980, tot en met de release van Rattle And Hum in 1987, waar de hele film naar toewerkt, wordt sfeervol gevangen. Killing Bono lijkt voor de hoofdrolspeler de enige uitweg te zijn om zelf succesvol te worden. Maar gelukkig blijkt het uiteindelijk een feelgoodmovie te zijn en gaat het vermoorden van de beroemde zanger van U2 gelukkig toch niet door, en heeft Bono en zijn band later toch nog best wel een paar mooie albums gemaakt.
*****
(5) That Thing You Do
Geregisseerd door Tom Hanks. That Thing You Do! is een leuke feelgood movie, en verteld het verhaal over het fictieve bandje The Oneders (The Wonders), dat door een talentenjacht op een middelbare school opeens beroemd wordt en een geweldige hit scoort met het nummer That Thing You Do! Door muzikale onenigheden gaat het uiteindelijk mis en blijken ze een enkel een One Hot Wonder te zijn geweest. De film geeft een leuk tijdsbeeld van de jaren zestig. Beatlemania! The Beach Boys! Elvis Presley! De muziekindustrie! En Hanks in de rol van een gedreven manager die de leden van de band de wereld laten bestormen.
*****