(1524) Neu! – Neu! 75 (1975)

Neu! 75 was het derde studioalbum van Neu! (vier studioalbums zijn er van deze krautrockband van 1972 tot en met 2010 verschenen: Neu!, Neu! 2, Neu! 75 en Neu! 86). Bestaande uit de broers Klaus en Thomas Dinger, Michael Rother en Hans Lampe. Het verscheen in 1975 nadat Michael Rother, die samen met Klaus Dinger ook een verleden had in Kraftwerk, had samengewerkt met andere krautrockbands Cluster en Harmonia. ’75 is een interessant album mede door de nummers Hero en After Eight (Bowie en de Sex Pistols moeten hiernaar wel geluisterd hebben) die afwijken van vooral de muziek van de eerste drie nummers: ISI, dat een beetje ongemakkelijk en ongrijpbaar is, en waarvan je steeds denkt dat het afgelopen is maar eindeloos door blijkt te gaan en op je zenuwen gaat werken (wat juist goed is), Seeland, haast cerebraal en tijdloos, en Leb Wohl, een akoestische soundscape waarbij je filmische vergezichten voor je ziet. Al met al was dit een zeer vooruitstrevend album toen het werd uitgebracht. Hoewel het niet mijn favoriete krautrockalbum is (die van Amon DuulCANPopol VuhClusterHarmonia en Kraftwerk heb ik allemaal hoger in mijn 1760 lijst staan) vind ik het toch een zeer sterk geheel. Ondanks de eenvoud zeer gevarieerd, hypnotiserend en grillig. Geproduceerd door Konrad Plank (AT 1760 – ClusterUltravox) in Conny’s Studio in Wolperath, een plaatsje vlakbij Keulen en Bonn.

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.