Island Records

Deel 1

Island Records is een Jamaicaans multinationaal platenlabel dat eigendom is van Universal Music Group. Het werd in 1959 opgericht (geinspireerd door het nummer Island In The Sun van Harry Belafonte) door Chris Blackwell, Graeme Goodall en Leslie Kong in Jamaica, en werd uiteindelijk verkocht aan PolyGram in 1989. Island en A &M Records, een ander label dat door PolyGram is overgenomen, waren beide op dat moment de grootste onafhankelijke platenlabels in de geschiedenis, waarbij Island een grote invloed heeft uitgeoefend op de progressieve muziekscene in het Verenigd Koninkrijk in de vroege jaren zeventig. My Pop Lollipop van Millie Small was het eerste succes van het label in het Verenigd Koninkrijk. In 1962 verhuisde Blackwell naar Engeland om meer aandacht te krijgen nadat de lokale Jamaicaanse geluidssystemen overweldigend succesvol bleken te zijn. Het label vestigde zich toen in een inmiddels gesloopte kelder in Kilburn, in de London Borough in Brent. Blackwell tekende de Spencer Davis Group bij het label. De groep werd erg populair en Island begon een eigen onafhankelijke serie van uitgaves om Brits rocktalent in de schijnwerpers te zetten. Ze contracteerden artiesten als John MartynFairport Convention en Free en hadden een grote invloed op de groeiende radiomarkt. Tegen het einde van de jaren zestig en de vroege jaren zeventig was Island inmiddels een groot label in Engeland met artiesten als Roxy MusicKing CrimsonSparksTrafficThe WailersCat StevensSteve Winwood en vele anderen. Voor Toots and the Maytals, de groep die de term reggae in de single Do The Reggay introduceerde in 1968, was Chris Blackwell degene die de line-up van de groep bepaalde voordat ze aan een internationaal publiek werden voorgesteld. Blackwell had Bob Marley gecontracteerd, en nu ook Toots and the Maytals. In 1969 verwierf Island Records een ontwijd zeventiende-eeuws kerkgebouw op 8-10 Basing Street, in het Ladbroke Grove-gebied van Notting Hill in West-Londen. Het gebouw werd gerenoveerd om de opnamestudio van Island Studios te creeren, terwijl het ook diende als de nieuwe locatie voor de kantoren van het label.

Top 10 bands en artiesten in mijn 1760 lijst die door Island zijn uitgebracht:

  1. (5) Fairport Convention – Liege & Lief
  2. (50) King Crimson – In The Court Of The Crimson King
  3. (55) Nick Drake – Five Leaves Left
  4. (60) Sandy Denny – Sandy
  5. (129) Tom Waits – Swordfishtrombones
  6. (153) John Martyn – Solid Air
  7. (167) U2 – Boy
  8. (190) Steve Winwood – Arc Of A Diver
  9. (222) Bob Marley and The Wailers – Catch A Fire
  10. (223) Burning Spear – Marcus Garvey
This entry was posted in Blog and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *