(1388) Jackie Wilson – He’s So Fine (1958)

Jackie Wilson wordt beschouwd als een van de meest dynamische zangers en artiesten in de soul-, R&B- en rock and roll geschiedenis. Hij was een showman in hart en nieren. Door zijn vurigheid tijdens zijn optredens, met zijn dynamische dansbewegingen, gepassioneerde zang en modegevoel, kreeg hij de bijnaam Mr. Excitement. Zijn podiumkunsten tijdens zijn liveshows inspireerden anderen zoals James BrownTeddy PendergrassMichael Jackson en Elvis Presley in hoge mate. Aanvankelijk verkreeg hij zijn bekendheid als lid van de R&B zanggroep Billy Ward and His Dominoes, bij wie hij Clyde McPhatter verving. Maar begon een solo carriere in 1957. Bekende nummers van hem zijn onderandere NightDoggin’ AroundLonelyTeardrops en (Your Love Keeps Lifting Me) Higher And Higher. Op He’s So Fine, zijn eerste album uit 1958, zijn vijf van de twaalf nummers mede geschreven door Berry Gordy Jr. (twee jaar voordat hij Motown zou oprichten). Een van deze nummers is het onweerstaanbare Reet Petite(The Finest Girl You Ever Want To Meet), al een hit in 1957 en ook drie jaar na zijn dood postuum in 1986 (die bekende video met die klei animatie). Andere nummers geschreven door Berry Gordy Jr. op dit sfeervolle album zijn EtcteraTo Be LovedI’m Wanderin’ en It’s So Fine. Als eerbetoon bracht Van Morrison in 1972 Jackie Wilson Said (I’m in Heaven When You Smile) uit op zijn album Saint Dominic’s Preview. Het werd later nog eens gecoverd door Dexys Midnight Runners in 1982.

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *