(1392) Nat King Cole – Nat King Cole Sings/George Shearing Plays (1962)

Nat King Cole, was een Amerikaanse zanger, jazzpianist en acteur. Cole’s carriere als jazz- en popzanger begon in de late jaren dertig en besloeg bijna drie decennia waarin hij succes had en meer dan honderd nummers opnam die hits werden. Hij ontving talloze onderscheidingen, waaronder een ster op de Hollywood Walk of Fame (1960) en een Special Achievement Golden Globe Award. Postuum ontving Cole een Grammy Lifetime Achievement Award (1990), samen met de Sammy Cahn Lifetime Achievement Award (1992) en werd hij opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame (2000) en de National Rhythm & Blues Hall of Fame (2020). Dit album dat hij in 1962 opnam samen met de blinde Britse jazz pianist George Shearing, die zelf ook al sinds 1949 aan de weg timmerde met zijn eigen quintet, straalt een enorme rust uit met die zachte zalvende bariton stem van hem. Het is een zeer smaakvol album met allemaal romantische liedjes, die soms lichtelijk swingen, dankzij The George Shearing Quintet And String Choir (drummer Shelly Manne is op tien nummers te horen). Bekende bewerkingen van jazz standards als September SongPick Yourself UpLet There Be LoveAzure-TeFly Me To The Moon en Everything Happens To Me, zijn zeer smaakvol gedaan. Alle nummers zijn arrangementen van Ralph Carmichael, verantwoordelijk ook voor twee nieuwe versies van twee eerdere hits van Nat King Cole zelf: I’m Lost en Lost April. Het is misschien nu moeilijk voor te stellen hoe bijzonder het toen was dat deze twee heren met hun eigen grootse carrieres de tijd namen om samen vier uur in een studio door te brengen met als resultaat deze weelderige prachtige muziek. Geproduceerd door Lee Gillette (AT 1760 – Jo StaffordJune ChristyDean Martin) en Tom Morgan en uitgebracht door Capital Records (AT 1760 – o.a. Beach BoysThe BandMississippi Fred McDowall en Gene Vincent).

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *