Big Sur Folk Festival

Het Big Sur Folk Festival, gehouden van 1964 tot 1971 in Californie, was een informele bijeenkomst van prominente en opkomende folkartiesten uit de hele Verenigde Staten. Het festival werd in 1964 opgericht door Nancy Carlen (1941-2013). Ze studeerde aan de Universiteit van Boston toen ze Joan Baez ontmoette. Baez woonde destijds in Carmel Valley, en zou vervolgens op alle zeven evenementen optreden. Naarmate het seminar uitgroeide tot volledige concerten, hield Carlen de evenementen doelbewust klein, en benadrukte ze dat kwaliteit en sfeer boven publiciteit en commercieel succes ging. Zelfs toen bekende artiesten als The Beach Boys en Crosby, Stills, Nash & Young zouden optreden, hield Carlen de opkomst op niet meer dan een paar duizend. In 1971 betaalde ze geen reclame en gaf ze geen kaartjes uit maar alleen uitnodigingen. Op het grondgebied van het Esalen Instituut, een non-profit centrum voor humanistisch alternatief onderwijs, zat het publiek op het gras voor een zwembad en traden de artiesten er op aan de andere kant ervan, met op de achtergrond de Stille Oceaan aan de kust van Big Sur. In 1968 kwamen er op de twee dagen ongeveer vijfduizend bezoekers per dag. Bekende acts waren Mark Spoelstra, Janet Smith, Joni Mitchell, Delanie and Bonnie, Judy CollinsThe Beach Boys, Al Kooper, Chambers Brothers, Crosby, Stills, Nash & Young, Arlo Guthrie, Country Joe McDonald, John Sebastian, Kris Kristofferson, Arlo Guthrie, Blood, Sweat & Tears, Taj Mahal, John Phillips, Julie Paine en Dorothy Morrison & the Edwin Hawkins Singers. In september 1970, toen het eenmalig op de Monterey County Fairgrounds gehouden werd, kwamen er tussen de zes- en zevenduizend mensen. Alle artiesten kregen iets van vijftig dollar betaald. Kaartjes kosten tussen de drie dollar en zes dollar. Alle opbrengsten kwamen ten goede aan het Baez’ Institute for the Study of Nonviolence. Het optreden van The Beach Boys op het festival van 1970 op de Monterey County Fairgrounds hielp hun populariteit als live act te vergroten. Manager Jack Riley beweerde dat hun optreden op het festival ertoe leidde om een uitnodiging te krijgen om in Carnegie Hall op te treden. Een opname van Wouldn’t It Be Nice werd gebruikt als single. Hoewel het evenement nu soms wordt beschouwd als de tegenhanger van het commerciele Woodstock, werd het oorspronkelijk gezien als tegengif voor het Newport Folk Festival. Het folkfestival inspireerde deels het eerste Monterey Pop Festival in 1967. 

Artiesten in mijn 1760 lijst die op de acht edities van het Big Sur Folk Festival hebben opgetreden:

 • (2) Beach Boys (1964, 1965, 1966, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971)
 • (54) Joan Baez (1964)
 • (96) Richard & Mimi Farina (1964)
 • (48) Joni Mitchell (1969)
 • (114) Crosby, Stills, Nash & Young (1969)
 • (115) The Incredible String Band (1965)
 • (193) Flying Burrito Brothers (1969)
 • (217) Blood, Sweat & Tears (1971)
 • (616) Kris Kristofferson (1971)
 • (1001) Linda Ronstadt (1970)
 • (1689) Judie Collins (1966)
This entry was posted in Blog and tagged . Bookmark the permalink.