De uitklaphoes van de LP #86

Harvest van Neil Young

Een van zijn beste albums is Harvest beslist. Het album bestaat uit nummers die me allemaal weten te raken. Ik luister er al jaren naar en kan er nooit genoeg van krijgen. Het is altijd moeilijk aan te geven wat ik nu precies zijn beste album vind. Maar dit country rock album hoort daar zeker bij. Uitgebracht in 1972. Onderandere met de Young klassiekers Heart Of GoldA Man Needs A MaidThe Needle And The Damage DoneOld Man en Alabama. Het bevat opnames met het London Symphony Orchestra op twee nummers en zang van gasten David CrosbyGraham NashLinda RonstadtStephen Stills en James Taylor. Ook doen The Stray Gators (Ben Keith, Jack Nitzsche, Tim Drummond, Kenny Buttrey) op dit album mee, die ook op Time Fades Away (1973) en jaren later op Harvest Moon (1992) te horen zouden zijn. Harvest is misschien ook wel zijn meest succesvolle album. Heart Of Gold heeft zelfs bovenaan de hitlijsten gestaan: het is zijn enige nummer een hit tot nu toe geweest (en waarschijnlijk ook zijn laatste me dunkt, hoewel je weet het maar nooit met hem). Het album bevat ook de nummers Out On The WeekendAre You Ready For The Country?There’s A World en Words. Een aantal nummers A Man Needs A MaidHeart Of GoldHarvest en Out On The Weekend zijn geinspireerd door zijn toenmalige vriendin Carrie Snodgress en The Needle And The Damage Done, misschien wel het meest aangrijpende nummer dat hij ooit heeft geschreven, door Danny Whitten: de Crazy Horse gitarist die door een drugsoverdosis is overleden. Uitgebracht door Reprise Records en geproduceerd door behalve Young zelf, door Jack Nitzsche, Elliot Mazer en Henry Lewey.

This entry was posted in LP Verzameling. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *