Bombino – Sahel (2023)

Omara Moctar aka Bombino is een Nigerse artiest die zingt in het Tamasheq. Hij is zelf lid van de Ifoghas-stam, die behoord tot tot de Kel Air Toeareg-federatie. Hij is iemand die een (muzikale) stem probeert te geven aan de algemene benarde situatie van de Toeareg bevolking. Bombino, de muzikant, heeft inmiddels negen albums uitgebracht, waaronder Azel (heb ik in mijn Album Top 1760 op plek 620 gezet) en maakt prachtige muziek. Hij is een virtuoze gitarist (als een soort van Jimi Hendrix van Afrika) die in feite al jaren vernieuwend bezig is. Hij toverd een uniek geluid uit zijn gitaar. Sahel, als opvolger van Deran uit 2018, is een zeer krachtig album met zeer mooi gitaarwerk van de man, als een waardige vertolker van de Desert Blues. Er staan nummers op die Bombino al jaren geleden heeft geschreven en die hij nu eindelijk op deze CD heeft gezet zoals Si Chilan en Nik Sant Awanha. Het is muziek dat je als het ware rechtstreeks in een nederzetting ergens in de Sahara woestijn laat belanden. Omara “Bombino” Moctar is een man om grote bewondering voor te hebben. Uitgebracht door Partisan/Knitting Factory (Fontains D.C.(2020, 2022), IDLES (2020), PJ Harvey (2023).

This entry was posted in Nieuw Gekocht and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *