(1361) Magma – Mekanik Kommandoh (1989)

Mekanik Kommandoh is een album van de Franse rockband Magma. Het werd als Mekanik Destruktiw Kommandoh oorspronkelijk opgenomen in 1973, maar pas in deze versie als een vroege vertolking in 1989 uitgebracht. Het oorspronkelijke album, dat door hun toenmalige label in eerste instantie werd geweigerd, is inmiddels het meest bekende en meest geprezen werk van de band geworden. Deze alternatieve take bevat een rauwere, meer uitgeklede mix die de drums en de blazers meer naar voren duwt. Het bevat ook een onheilspellende inleiding van Christian Vander, de oprichter van de band. De muziek van het album is een groot, episch, krachtig opus, dat de luisteraar met een aanhoudende storm van minimalistische herhalingen, talrijke complexe lagen en stompende gospel van begin tot eind vasthoudt. Net zoals de andere albums van de band, wordt Mekanïk Destruktiw Kommandoh volledig in de eigen fictieve taal, het Kobaiaans, gezongen, o.a. door Vanders vrouw, Stella Vanders. Het album is het derde deel van de Theusz Hamtaahk trilogie, dat als eerste verscheen. Het is een deel van Vanders verhaal over een donkere toekomst voor de aarde. Het verhaal verscheen op de hoes van de originele LP. Het verhaalt over de profeet Nebehr Gudahht, die aan de mensen verteld dat wanneer ze zichzelf willen redden, ze hun aardse leven moeten opgeven en verhuizen naar de planeet Kobaia. De mensen volgen hem echter niet en komen in opstand tegen hem. Uiteindelijk komen ze toch geleidelijk tot inzicht en volgen ze hem. Het album werd opgenomen in The Manor Studio (AT 1760 – Mike OldfieldHatfield and the NorthPaul Weller) in Shipton-on-Cherwell en in Aquarium Studio in Parijs en uitgebracht op Vanders eigen label Seventh.

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *