De uitklaphoes van de LP #81

Moroccan Roll van Brand X

Brand X was een Britse jazz fusion band opgericht in 1974. Door de jaren heen heeft Brand X vele leden gehad. John Goodsall (AT 1760 – Bill Bruford), Phil Spinelli, Peter Bonas, Bill Bruford (YesAndrson Bruford Wakeman HoweChris Squire), Andy Ward, Percy Jones (AT 1760 – Brian Eno), John Dillon, Chris Clark, Robin Lumley en Phil Collins (GenesisRobert PlantBrian Eno), waren er een aantal. Percy Jones, het enige constante lid gedurende het hele bestaan van de band, stopte er uiteindelijk in 2021 mee, nadat hij het overlijden van stichtend lid John Goodsall bekend had gemaakt. Robin Lumley overleed op 9 maart 2023. Moroccan Roll (1977) was het tweede studioalbum en is voornamelijk instrumentaal met Midden-Oosterse invloeden. De bezetting op dit album was Lumley (toetsen), Goodsall (gitaar), Jones (bas), Collins (drums) en Pert (percussie). Alleen de drie nummers Sun In The NightDisco Suicide en Maybe I’ll Lend You Mine After All zijn door Collins of gezongen in het Sanskriet of zijn woordeloos. Het was Collins eerste vocale uitstapje buiten Genesis (Face Value verscheen in 1981). Misschien niet het beste album van Brand X (ik heb Unorthodox Behaviour in mijn 1760 lijst staan) maar feit blijft dat deze band zeker niet onder deed voor bijvoorbeeld Weather Report. De muzikanten op dit album waren voortreffelijk. Percy Jones op zijn fretloze bas op de nummers Orbits en Malaga Virgens is uitstekend. Geproduceerd door Dennis Mackay (AT 1760 – John McLaughlinBrand X), opgenomen in Trident Studios (AT 1760 – David BowieU.K.Brand XBill BruffordCerrone) en uitgebracht door Passport Records.

This entry was posted in LP Verzameling. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *