De keuze van een album van een bepaalde Band of Artiest

(456) Levon Helm – Dirt Farmer

Het is moeilijk om iets over Levon Helm te schrijven (die zelf al in 2012 is overleden) zonder het over Robbie Robertson te hebben, die zoals nu bekend een paar dagen geleden is overleden, op 9 augustus 2023. Hoewel Levon Helm zeer zeker erg belangrijk is geweest voor The Band, was Robertson dat ook. Hij schreef o.a. de nummers The WeightThe Shape I’m InStage FrightOpheliaUp On Cripple Creek en The Night They Drove Old Dixie Down. Het zijn een paar van de mooiste nummers die ooit zijn gemaakt. Van de soloalbums van de vroegere bandleden heb ik van hem alleen ooit zijn debuutalbum gekocht, waarop zijn andere bekende nummer staat: Somewhere Down The Crazy River. Ook heeft Robertson een aantal bekende filmscores op zijn naam, zoals Raging Bull, The King Of Comedy, The Color Of Money, Gangs Of New York, Shutter Island, The Wolf Of Wall Street, The Irishman en Killers Of The Flower Moon. Van Levon Helm heb ik ooit zijn drie albums Dirt Farmer, Ramble At The Ryman en Electric Dirt gekocht. Ramble On The Ryman is een livealbum uit 2011, opgenomen in Nashville’s Ryman Auditorium, waarop zes The Band nummers staan. Zowel Dirt Farmer als Electric Dirt vind ik allebei eigenlijk even goed, maar Dirt Farmer net ietsjes beter. Levon Helm was een unieke zanger/drummer met een prachtige stem. Voor mij was hij misschien wel daarom meer het gezicht van The Band dan Robbie Robertson was. Samen met Richard Manuel, Garth Hudson, Rick Danko hebben Robertson en Helm prachtige en zeer belangrijke muziek achtergelaten. Had The Band nooit bestaan dan was het landschap van americana, folk rock en roots muziek heel anders verlopen dan we nu zouden kennen. The Band legde de ziel bloot van de Verenigde Staten. Levon Helm was een van de beste drummende zangers, en The Band staat voor mij net onder The Beatles en The Beach Boys. Alleen Garth Hudson is nu nog in leven. Op zijn zesentachtigste op 16 april van dit jaar trad hij nog op. Laten we hopen dat het goed met hem gaat.

This entry was posted in CD Verzameling. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *