(1398) Shearwater – Rook (2008)

Rook is het vijfde studioalbum van de Amerikaanse indierockband Shearwater, uit Austin, Texas. Opgericht door Will Sheff en Jonathan Meiburg, beide afkomstig uit de band Okkervil River. Intelligent gemaakte indie rock met een barok geluid, met veel strijkers (viool, viola, cello), blazers (trompet, trombone, clarinet, tuba, hoorn, fagot) piano, banjo, klokkenspel en harp. Met sprankelende gitaarloopjes en met een falsetto stem van zanger Jonathan Meiburg (doet denken aan Anohni van Antony and the Johnsons – maar deze van Meiburg gaat niet vervelen), dat als het ware ook als een opvallend instrument gebruikt wordt. Het hele album is uitbundig en intiem tegelijkertijd. Het is verstilde muziek dat je als het ware doet aanmoedigen om wad te gaan lopen, berg te gaan klimmen of een boswandeling te gaan maken. Of om een andere beeldspraak te gebruiken: de laatste klanken die je hoort voordat de allesvernietigende storm op komt zetten. Het album is een soort van ode aan de natuur. Sommige muziek is gemaakt voor de zomer; deze muziek is gemaakt voor de herfst. Tien tracks die allemaal blijven boeien. Het openingsnummer On The Death Of The Waters zet meteen de toon. Daarna gaat het van hoogtepunt van hoogtepunt. Home LifeLost BoysCentury EyesThe Snow Leopard en Rooks dat verschenen is als single. Uitgebracht door Matador (AT 1760 – o.a. PavementThe Jon Spencer Blues ExplosionCar Seat HeadrestGuided By Voices, en Times New Viking).

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *