Ali Farka Toure – Voyageur (2023)

Door velen beschouwd als de beste gitarist van Afrika, kwam er dit jaar een CD uit met allemaal onuitgebracht werk van Toure, die in 2006 overleed. Een prachtige verzameling met nummers die Toure heeft opgenomen tussen 1991 en 2005 tijdens geimproviseerde jamsessies en concertrepetities gedurende zijn indrukwekkende loopbaan. Het is niet te beschrijven wat een invloed deze man uit Mali heeft gehad op de verspreiding van Afrikaanse muziek. Andere muzikanten uit niet alleen Mali hebben aan deze gitarist veel te danken. Een aantal van hen zijn op deze CD te horen zoals Afel Bocoum, Hama Sankare, Oumar Toure, Basekou KouyateVieux Farka ToureOumou Sangare, Kadiatou Ba en Fatim Kouyate. Twee saxofonisten, de Engelsman Steve Williamson en de Amerikaan Pee Wee Ellis, hebben een aandeel op de elektrische uitvoering van Sadjona (er staat ook een akoestische versie op) en op Sambadio. De net zo indrukwekkende Oumou Sangare is op drie nummers te horen als leadzangeres: op BandolobourouCherie en Sadjona. Voyageur is geproduceerd door Ali Farka Toure zelf, zijn zoon Vieux en Nick Gold (AT 1760 – Ruben GonzalezFatouma Diawara). Uitgebracht door World Circuit (Afel BocoumOumou Sangare, Vieux Farka Toure). Ronduit indrukwekkend en betoverend is deze CD van de grondlegger en de oervader van de desert blues.

This entry was posted in Nieuw Gekocht and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *