(1414) Joy Division – Closer (1980)

Joy Division heeft maar twee albums uitgebracht. Unknown Pleasures in 1979 en Closer in 1980. Na de zelfmoord van Ian Curtis in 1980 vormden de overige drie leden New Order. Het debuutalbum van die band zonder Curtis verscheen in 1981. Deze CD met Curtis van een jaar eerder heeft iets onaantastbaars en iets ongrijpbaars. Er zit een enorme power en kracht in deze muziek. Wat komt door de wanhoop, de pijn en de uitzichtloosheid die het je geeft. Closer is een zeer duister album waarvan je bepaald niet in een feeststemming geraakt: het voelt alsof je voor de afgrond staat en een donker gat aanschouwd waaruit de demonen omhoog kruipen. En hoewel dus erg destructief (leg deze muziek voor de aardigheid maar eens naast die van Boy van U2 uit hetzelfde jaar), zit er toch ook veel schoonheid in al die nummers. IsolationPassoverColonyA Means To An End, zijn allemaal prima om te beluisteren. Maar vrolijk wordt je er niet van. Daarom is die ook zo goed. Uitgebracht door Factory Records (AT 1760 – New Order).

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *