(1416) Toumani Diabate – Djelika (1995)

Toumani Diabate is een Malinese koraspeler. Hij stamt uit een familie van andere bekende koraspelers. Zijn vader, Sidiki Diabate, nam in 1970 het eerste kora album op, en zijn nicht Maya Jobarteh is een van de eerste vrouwelijke koraspelers. In 1987 bracht Diabate zijn eerste album uit in het westen. Op dit album, Kaira geheten, is alleen Diabate met zijn kora te horen, en wordt nog steeds beschouwd als een van de beste kora soloalbums die er zijn gemaakt. Diabate speelt niet alleen traditionele Malinese muziek maar heeft ook samengewerkt met muzikanten uit andere culturen. Samen met de flamencogroep Ketama vormde hij onder de naam Songhai een groep die twee albums uitbracht: Songhai I en Songhai II. Kulanjan is ook een gedenkwaardig album, dat hij samen maakte met de Amerikaanse bluesmuzikant Taj Mahal. Djelika, uit 1995, is een instrumentaal album dat Diabate samen met Keletigui Diabate (geen familie) en Basekou Kouyate gemaakt heeft. Het is een traditioneel Malinees album waarop Diabate de kora (luit, harp) speelt, en de andere twee de balafon (xylofoon) en de ngoni (banjo). Op de nummers zijn lange solo’s te horen van alle drie. Er wordt geen slagwerk gebruikt. Djelika is rustgevend en lauterend, dat als muzikale poezie aanvoelt. DjelikaMankoman DjanCheick Oumar BahMarielle, KandjouraAminata SantoroTony Vander en Sankoun Djabi, zijn allemaal zeer fraai. Uit Mali komen veel uitstekende muzikanten. Denk aan Oumou SangareSonghoy BluesSalif KeitaAli Farka Toure en Amadou & Mariam. En Toumani Diabate hoort ook in dat rijtje thuis. Geproduceerd door Lucy Duran en Joe Boyd (AT 1760 – Fairport ConventionNickDrakeThe Incredible String BandFoteringay).

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *