(1444) Clannad – Magical Ring (1983)

Volgens mij raakte ik geinteresseerd in Clannad door de serie Robin Of Sherwood. Dat vond ik toendertijd een geweldige serie, dat ook in Nederland tussen ’84 en ’86 werd uitgezonden. De muziek werd door Clannad verzorgd. Die andere serie Harry’s Game zal ook wel in Nederland zijn uitgezonden, maar daar herinner ik me niets meer van. De grootste hit van Clanned staat echter op deze CD. Theme From Harry’s Game (een andere grote hit was ook In A Lifetime samen met Bono van U2). Clannad dat bestond (het laatste album Nadur verscheen in 2013) uit de Brennan familie: Maire Brennan, Ciaran Brennan, Pol Brennan en hun ooms Noel Duggan en Padraig Duggan, en is afkomstig uit het dorp Gaoth Dobhair. Oorspronkelijk heette Clannad dan ook Clann as Dobhair. Eithne Brennan, die later bekend worden als Enya, is op de albums Crann Ull en Fuaim als gastmuzikante en als bandlid te horen. Van de stemmen van de al de vijf bandleden op dit album uit ’83, gaat een soort louterende werking uit, en de muziek heeft iets mystieks, iets magisch en betoverends. Ik voel me er in ieder geval mee op m’n gemak. Geen kitcherige muziek in iedergeval, of misschien toch wel een beetje heel af en toe. Mooiste nummers zijn Theme From Harry’s GameSeachran Charn TsiailCoinleach Glas An FhomhairTa Me Mo Shui enThios Fa’n Chosta. Opgenomen in Windmill Lane Studios (AT 1760 – U2Van Morrison & The Chieftains) in Dublin en Nova Studios in Londen, geproduceerd door Richard Dodd. Uitgebracht door RCA/Ariola.

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.