De uitklaphoes van de LP #64

Spectral Mornings van Steve Hackett

Spectral Mornings was het derde studioalbum van Hackett. Uitgebracht in 1979. Drie jaar nadat hij met Genesis zijn laatste album had gemaakt: Wind & Wuthering. Spectral Mornings is een van zijn beste producties. Het laat de veelzijdigheid van Hackett horen zowel als gitarist als componist en arrangeur. Met allemaal nummers in verschillende stijlen, maar met dat typische gitaargeluid van Hackett. Barok, pop, progresieve rock: je hoort het allemaal. The Red Flower Of Tachai Blooms Everywhere is een beklijvend en sterk transcendent Aziatische werkstuk, dat zomaar in de film The Last Emperor had kunnen worden gebruikt. Echt heel sfeervol. Hackett speelt koto op dit nummer. Clocks– The Angels Of Mons is een voorbeeld van vernuftigheid door het simpele gebruik van een mellotron. Kom daar maar eens op. The Ballad Of The Decomposing Man is tekstueel grappig (Harold The Barrel), en Hackett speelt zelfs mondharmonica op dit nummer dat eindigd met vrolijke calypso klanken. Op het tweede gedeelte van The Virgin And The Gypsy speelt de broer van Hackett, John Hackett, fluit. Lost Time In Cordoba is pure schoonheid, waarop Hackett’s broer ook op fluit is te horen. Tigermoth is zelfs een Beatlesachtige track. En het laatste nummer, Spectral Mornings, had nog het meest als die andere nummers, zomaar een Genesis nummer kunnen zijn, daarmee aangevend hoe belangrijk Hackett voor het geluid van Genesis is geweest. Opgenomen in de Phonogram Studios in Hilversum (jawel) (AT 1760 – SupersisterHarry Sacksioni) en uitgebracht door Charisma (AT 1760 – GenesisVan der Graaf GeneratorMonty PythonBrand X, Steve HackettTony Banks).

This entry was posted in LP Verzameling. Bookmark the permalink.