The Flower Kings – By Royal Decree (2022)

Er komt veel goeds uit Zweden. Denk bijvoorbeeld aan The Tallest Man On EarthThe HivesYngwie MalmsteenOpeth en Cult Of Luna. En dat is ook het geval met The Flower Kings. Zeer plezierig is dit album By Royal Decree. Deze Zweden hebben inmiddels nu alweer hun vijftiende album afgeleverd. En er valt veel te beleven op deze 2CD (dat ze nogal eens doen – ook hun vorige albums Desolation uit 2013 en Islands uit 2020, met coverart van Roger Dean, waren dubbelalbums) met maar liefst achttien nummers met meer dan negentig minuten aan muziek: progrock met af en toe wat jazz invloeden (LetterBlind), jaren zeventig prog van Genesis (Silent Ways), King Crimson en Yes (EvolutionThe Big Funk, Revolution), en latere prog van bands als IQSpock’s BeardThe Mars VoltaCoheed and Cambria en Beardfish (ook uit Zweden). In hun vijfentwintigjarige bestaan is dit mijn eerste kennismaking met TFK. Melodieuze intelligente rockmuziek gemaakt door uitstekende muzikanten. Vooral het gitaarspel van bandleider/zanger/gitarist Roine Stolt overtuigd. Die kan rustig wedijveren met Steve HackettDavid Gilmour en Steven Wilson. Soms majesteus, soms episch en soms harmonieus. Kortom een heel mooi album (en misschien zelfs wel beter dan die nieuwe Yes van vorig jaar). Had ik deze band maar eerder ontdekt. Uitgebracht door het Duitse label Inside Out Music (AT 1760 – Beardfish).

This entry was posted in Nieuw Gekocht and tagged . Bookmark the permalink.