Nelson Mandela 70th Birthday Tribute 1988

The Nelson Mandela 70th Birthday Tribute was een concert op 11 juni 1988 in het Wembley Stadion in Londen, dat werd uitgezonden in 67 landen voor een publiek van zeshonderd miljoen kijkers. Dit ter gelegenheid van de toen aanstaande zeventigste verjaardag (18 juli 1988) van Mandela. Het concert werd ook wel Freedomfest, Free Nelson Mandela Concert en Mandela Day genoemd. In de Verenigde Staten censureerde televisienetwerk Fox, dat de uitzendrechten had, de politieke aspecten van het concert. De gebeurtenis wordt nog steeds beschouwd als een opmerkelijk voorbeeld van anti-apartheidsmuziek. Het “verjaardagsfeest” werd door velen, waaronder de anti-apartheidsbeweging (AAM) en het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), beschouwd als het verhogen van het wereldwijde bewustzijn van de gevangen gehouden Mandela (en ook van anderen door de Zuid-Afrikaanse apartheidsregering), en het dwingen van het regime om Nelson Mandela eerder vrij te laten dan anders zou zijn gebeurd. Het concert was het grootste en meest spectaculaire pop-politieke evenement aller tijden, een meer politieke versie van Live Aid, met als doel het bewustzijn te verhogen in plaats van alleen maar geld te verzamelen. De organisator en risicofinancier van de twee evenementen, was producent en impresario Tony Hollingsworth. Hollingsworth ontwikkelde het plan voor het eerste Mandela concert na een gesprek met zanger Jerry Dammers van The Specials AKA band, die in 1984 het nummer Free Nelson Mandela had geschreven en het jaar daarop de organisatie Artists Against Apartheid oprichtte. Het verkrijgen van medewerking van de optredende artiesten ging uiteraard met moeilijkheden gepaard. Harry Belafonte mocht alleen een speech geven. Dire Straits was op dat moment uit elkaar gegaan en moest op het laatste moment een extra gitarist zien te krijgen. Dat bleek Clapton te zijn. Simple Minds bleek niet te willen omdat Whitney Houston ook mee zou doen. Het management van Sting deed op het laatste moment moeilijk omdat Sting op wereldtournee was. En Stevie Wonder zegde pas een dag van te voren toe. Pas nadat de BBC toestemming gaf om het concert uit te zenden werd het makkelijker voor andere omroepen om de rechten voor het concert te kopen. Het mocht echter geen politieke achtergronden hebben. Andere artiesten die optraden, waren Joe Cocker, Jonathan Butler, Freddie Jackson, Ashford & Simpson, Natalie Cole, Tracy Chapman, Midge Ure (van Ultravox), Paul Young, Curt Smith (Tears For Fears), Sly & Robby, Chrissie Hynde (Pretenders), Steven van Zandt, Jerry Dammers, Whitney Houston, Salt -N-Pepa en Fat Boys. In 2008, in Hyde Park, werd er een tweede evenement georganiseerd:  The Nelson Mandela 90th Birthday Tribute.

This entry was posted in Blog and tagged . Bookmark the permalink.