(1539) Toontje Lager – Er Op Of Er Onder (1982)

Ach ja, jeugdsentiment deze van Toontje Lager. Samen met Doe MaarFrank Boeijen GroepKlein OrkestHet Goede Doel en ik denk ook wel De Dijk, toendertijd de vaandeldragers van de Nederlandstalige nederpop. Synthpop, ska en reggae leek een gouden combinatie te zijn voor Doe Maar maar ook voor Toontje Lager. Als je er naar luisterd blijkt er nu sinds een paar dagen niets te zijn te veranderd in de wereld. Viel Die Maar, Toontje Lager’s nummer over het cynisme en de doemdenkerij in die tijd. Maar ook die andere nummers over de grote werkeloosheid, de wapenwedloop en de angst voor de Russen. Ben Jij Ook Zo Bang. Net als De Bom van Doe MaarBelgie (Is Er Leven op Pluto…?) van Het Goede Doel en Over De Muur van Klein Orkest. Ik herinner me die tijd nog goed. Niks Na De Dood (dus ga maar lekker rood). We lijken met z’n allen terug te stormen naar die tijd. En terwijl de bommen vallen in Oekraine en er opnieuw met kernwapens word gedreigd, om dit te moeten constateren in 2022, vind ik ronduit schokkend en beangstigend. Lente In TwenteNet Als In De Film, Verdriet In Het VerschietHet Beest In MijHet Doet Pijn en Repeteer. Het zijn allemaal puike nummers. De jeugd van tegenwoordig verdient een band als Toontje Lager nu meer dan ooit. Want we gaan duistere tijden tegemoet. Er Op Of Er Onder is een van de beste albums die in Nederland in die tijd is gemaakt. Ook al hadden ze wel een hoop dingen overgenomen van Doe Maar. Maar wie kan dat nu schelen. Het blijft gewoon een goed album. Ik luister er nog graag naar.

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.