Top 10 American Folk Music Revival Artiesten

The American Folk Music Revival begon in de jaren veertig en piekte in populariteit in het midden van de jaren zestig van de vorige eeuw. De wortels gaan terug naar artiesten als Josh White, Burl Ives, Woody Guthrie, Lead Belly, Big Bill Broonzy, Billie Holiday, Richard Dyer-Bennet, Oscar Brand, Jean Ritchie, John Jacob Niles, Susan Reed, Paul Robeson, Bessie Smith, Ma Rainey en Cisco Houston, en hadden in de jaren dertig en veertig een beperkte algemene populariteit genoten. De latere heropleving bracht stijlen van Amerikaanse folk naar voren die in vroegere tijden hadden bijgedragen aan de ontwikkeling van country en western, blues, jazz en rock and roll. De Folk Music Revival lijkt te zijn begonnen met Pete Seeger en The Weavers, die in 1949 met Goodnight, Irene een grote hit had. Maar pas jaren later, in 1958, had The Kingston Trio, een grote hit met een oud volkslied Tom Dooley. De populariteit van The Kingston Trio zou worden opgevolgd door Joan Baez, wiens debuutalbum Joan Baez eind 1960 de top tien van de hitlijsten bereikte, en meer dan twee jaar in die hitlijsten zou blijven staan. Door haar populariteit (en die van de folk revival zelf) was Baez in november 1962 op de cover van Time Magazine komen te staan. De jonge singer-songwriter Bob Dylan, die akoestisch gitaar en mondharmonica speelde, genoot toen al enige populariteit in de Greenwich Village folkgemeenschap, en kreeg toen nog meer bekendheid bij een veel groter publiek, toen het pop folk trio Peter, Paul & Mary, een hit had met zijn nummer Blowing in the Wind. Dylans algemene populariteit was al snel zo groot dat platenmaatschappijen platen begonnen te signeren en te distribueren van vele nieuwe, jonge singer songwriters, als Phil OchsTom PaxtonEric von SchmidtBuffy Sainte-MarieDave Van RonkJudy Collins, Tom Rush, Fred Neil, Gordon Lightfoot, Billy Ed Wheeler, John Denver, Arlo Guthrie, John Hartford, en vele anderen, Van al deze artiesten staan er ook een groot aantal in mijn Album Top 1760. Zoals ook Ewan MacColl, Joni Mitchell, Johnny Cash en Richie Havens. Samen met Dylan, Woody Guthrie, Pete Seeger, Dave van Ronk, Phil Ochs en Joan Baez staan ze in deze top tien.

This entry was posted in Top 10. Bookmark the permalink.