(1347) Elliott Smith – XO (1998)

Elliott Smith overleed in 2003 op vierendertigjarige leeftijd door een waarschijnlijke zelfmoord. Bewezen is dat echter nooit. De muzikale nalatenschap is echter indrukwekkend. De man heeft vijf albums uitgebracht, waarvan ik alleen zijn laatste twee ooit gekocht heb. Wat mij betreft is Smith te vergelijken met artiesten als Nick DrakeJeff BuckleyBeckSun Kil Moon en Father John Misty. XO is een intiem album. Er staan prachtige melodieen op. De muziek doet haast barok aan. Met een stem van een rusteloze en onbegrepen getorpenteerde ziel die ongrijpbaar klinkt. Je hoort op dit album een soort van melancholische uitbundigheid van een introverte zanger die zichzelf overtreft en die mij in iedergeval weet te vertederen. Misschien geen vrolijk album maar soms wel met een bepaalde positiviteit. Er staan echt prachtige nummers op zoals Sweet AdelineTomorrow Tomorrow, Waltz #2 (XO) (op single uitgebracht), Baby Britain (ook op single uitgebracht), Independence Day, Waltz #1 (Beatlesachtig), Bottle Up And Explode! en I Didn’t Understand. XO is een album dat je bij je kladden grijpt. Op het moment dat je het zeurderig begint te vinden heb je hier al bewondering voor. Onderandere opgenomen in Sunset Sound (AT 1760 – Tom WaitsJanis JoplinLoveVan Halen, Van Dyke ParksSergio Mendes & Brasil ’66Tim Buckley), The Sound Factory (AT 1760 – Warren ZevonLinda Rondstadt) en Ocean Way Recordings (AT 1760 – Red Hot Chili PeppersJohn Hiatt, BeckBlake MillsChris Stills). Uitgebracht door Dreamworks Records (AT 1760 – Eels).

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *