(1350) Damien Rice – 9 (2006)

Damien Rice is een Ierse zanger en muzikant. Als soloartiest heeft hij tot en met 2014 drie studioalbums uitgebracht. Hij begon zijn carriere in de jaren negentig als lid van de rockgroep Juniper. De band genoot matig succes in Ierland met twee uitgebrachte singles, The World is Dead en Weatherman. Nadat hij de band in 1998 had verlaten, werkte Rice als boer in Toscane en reisde hij door heel Europa voordat hij in 2001 terugkeerde naar Ierland en een solocarriere begon. In 2002 werd Rice’s debuutalbum O uitgebracht in Ierland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. 9 komt uit 2006. Het album, dat over het algemeen niet zo werd geprezen als zijn debuut, staat vol met veel verschillende emoties, van neerslachtige apathie tot woede. Met een bepaalde ellendigheid eigenlijk dat constant op je af komt laten we maar zeggen. Maar misschien inderdaad met een kwelling voor somigen, is dit toch een album met een paar prachtige liedjes, die verder gaan dan alleen maar gekreun en gesteun. Die songs hebben best mooie melodieen. Het nummer Elephant heeft wat weg van Just Like A Woman van Dylan, maar is toch wel goed. Het zal je achtervolgen in je dromen. Andere nummers als 9 Crimes (heeft in 2006 in de Nederlandse Top 40 gestaan), gezongen samen met zangeres Lisa Hannigan, The Animals Were GoneCoconut Skins en Dogs zijn ook memorabel. Achter het laatste nummer staat nog een hidden track met zestien minuten geluid van wijnglazen. Maar dat had voor mij niet gehoeven. Uitgebracht door 14th Floor Records.

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *