Ruud Houweling – Accidental Pictures (2023)

Ruud Houweling is een Nederlandse zanger en gitarist. Met zijn band Cloudmachine bracht hij van 2003 tot en met 2014 vier albums uit met alternatieve Engelstalige pop. Back On Land (2009) werd deels in Californie opgenomen met de Amerikaanse geluidstechnicus Oz Fritz die ook werkte met o.a. Tom Waits, Bill Laswell en Primus. Het album A Gentle Sting (2013) werd geproduceerd door de Brit Tristan Longworth. Het won de publieksprijs van de Amerikaanse 13th Independent Music Awards (2014), in de categorie Best Indie/Alternative Rock album. In december 2014 heft Houweling Cloudmachine echter op en gaat, onder eigen naam, solo verder. In februari 2017 verschijnt een eerste album getiteld Erasing Mountains, met Europees getinte, rijk gearrangeerde indie folk. September 2023 verscheen het album Accidental Pictures, dat Houweling zelf produceerde met wederom Oz Fritz achter de mengtafel. Accidental Pictures is een sfeervol album dat geen moment verveeld. Een groot aantal nummers worden ondersteund door contrabas, viola, clarinet en trombone door zijn medemuzikanten, die al deze liedjes een americana geluid geven. Alsof zijn roots op het Amerikaanse platteland liggen met invloeden van bands als Calexico, Bon IverWilco en Howe Gelb. Nummers als On A Clear DayFeeling Alright, The Same Mistakes en Heavy Rain pakken je onmiddelijk. Deze hebben een soort van onheilspellendheid alsof de wind om je heen giert en dustbowls op de prairies je proberen neer te halen. Het nummer Apricity doet je zelfs aan Paul Simon denken. Een mooie prestatie van deze man uit Alphen aan den Rijn. Uitgebracht door Arland Records.

This entry was posted in Nieuw Gekocht and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *