De uitklaphoes van de LP #85

200 Motels van Frank Zappa

Deze LP moet je gewoon ondergaan. Je moet je ermee laten onderdompelen in overrompelende verbazing. Frank Zappa was een genie. Deze LP, uitgebracht in 1971, waarover hij vier jaar had gedaan, verschenen voor Just Another Band From L.A. en na Filmore East, is rijk aan emoties dat het oproept, met zijn vele tempowisselingen en rijke orchestraties. Met medewerking van het Monteverdi Choir en de Royal Philharmonic en natuurlijk met de toenmalige bezetting van TheMothers Of Invention (Flo and Eddy, Ian en Ruth Underwood, Jimmy Carl Black, Jim Pons, George Duke en Aynsley Dunbar). De LP is in feite een soundtrack van de 200 Motels film, een surrealistische documentaire over een band dat aan het touren is, met gastrollen van acteur Theodore Bikel, gitarist John Williams, Keith Moon en Ringo Starr als Larry The Dwarf. Sommige nummers in de film staan niet op deze LP, en weer andere op de LP niet in de film. Zowel de film als de LP verscheen in oktober 1971. De muziek is soms manisch, humoristisch, lyrisch en spannend. Het is van alles wat: avantgarde, jazz, opera, psychedelische rock, comedy musical, en met veel dialoog uiteraard. Mooiste nummers zijn This Town Is A Sealed Tuna Sandwich (prologue)Tuna Fish PromenadeThe Sealed Tuna BoleroLonesome Cowboy BurtTouring Can Make You CrazyWould You Like A SnackCentervilleShe Painted Up Her FaceWhat Will This Evening Bring Me This MorningMagic Fingers en het afsluitende Strictly Genteel (The Finale). Het hele album duurt langer dan anderhalf uur. Het is dan misschien niet mijn favoriete Zappa LP die ik heb, maar zoals op elk album van hem, was de man verbazingwekkend creatief. Uitgebracht door Liberty.

This entry was posted in LP Verzameling. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *