De uitklaphoes van de LP #77

Aja van Steely Dan

Aja was het zesde studioalbum van Steely Dan. En voor SD begrippen een zeer experimenteel album. Het verscheen in 1977, voor Gaucho (1980) en na The Royal Scam (1976). Het werd uiteindelijk Steely Dan’s meest commercieel succesvolle release. Misschien niet mijn favoriete album van Becker en Fagen, dat is voor mij Pretzel Logic, maar zeker een van de beste albums van de heren. Het is muziek met de hoofdletter M. Aja is eigenlijk alles tegelijk: pop rock, jazz, soul, fusion, blues, progrock en jazzrock. En voor audiofielen is dit ook een album dat grenzen heeft verlegd, door de uitmuntende hoge productiekwaliteit. Het is harmonische en melodische perfectie waarin de complexe structuren van de nummers naadloos in elkaar passen. Dit album verouderd nooit. Nummers als Black CowAjaHome At Last en I Got The News, hebben allemaal van die prachtige avontuurlijke arrangementen, waarin veel plek is voor de verschillende solo’s van de blazers. De jazzy vocalen brengen je naar zonnig Californie. PegDeacon Blues en Josie werden allemaal hitsingles. Er hebben heel wat sessiemuzikanten aan dit album meegewerkt, zoals altijd bij Steely Dan. Iets van veertig. Een aantal van hen, iets van negentien in ieder geval, hebben op verschillende albums in mijn 1760 lijst meegespeeld. In deze lijst staan Stanley Clarke en Wayne Shorter als soloartiest zelf ook. Deze sessiemuzikanten zijn Chuck Rainey (Steely DanDonald FagenLowell GeorgeThe Free Design), Don Grolnick (10,000 ManiacsLinda Ronstadt), Dean Parks (Stevie WonderSteely DanDonald FagenLowell GeorgeMichael JacksonAnita Baker), Victor Feldman (Tom WaitsSteely DanChristopher CrossRickie Lee JonesTom Waits & Crystal Gayle), Joe Sample (B.B. King and Eric ClaptonTina Turner), Larry Carlton (Donald FagenChristopher Cross), Tom Scott (Jan & DeanVan Dyke ParksHall & OatsRickie Lee Jones), Clydie King (Gene ClarkThe Brothers and SistersJoe Walsh), Venetta Fields (Graham NashGene Clark, Joe WalshThe Jacksons), Sherlie Matthews (Graham NashStephen StillsGene ClarkThe Brothers and Sisters), Steve Gadd (Paul SimonAl Di Meola, Stanley Clarke (B.B King and Eric ClaptonRickie Lee Jones), Michael Omartian (Steely DanDonald FagenChristopher CrossKinky Friedman), Rick Marotta ( Warren ZevonLinda RonstadtChaka KhanCrosby Stills Nash), Wayne Shorter (Freddie HubbardJaco PastoriusDonald ByrdDon Henley) Timothy B. Schmit (Gene ClarkSteely DanBob Seger & The Silver Bullet BandThe Jeff Healey BandRingo Star) Michael McDonald (Christopher CrossRickie Lee Jones), Jim Keltner (Randy NewmanBill WithersRamonesRy CooderTraveling WilburysJohn HiattBill FrisellLowell GeorgeDon HenleyBlake MillsFiona Apple), Jim Horn (Beach BoysWarren ZevonBuffalo SpringfieldTodd RundgrenTraveling WilburysVan Dyke ParksCristopher CrossMark Knopflerand Emmylou HarrisCarpenters). Geproduceerd door Gary Katz (AT 1760 – Steely DanDonald Fagen) en uitgebracht door ABC/RCA. De LP werd opgenomen in o.a. Village Recorders in Los Angeles (AT 1760 – Frank ZappaGene ClarkSteely DanSupertramp), Warner Brothers Studios in Hollywood (AT 1760 – The Doobie BrothersChristopher Cross) Producers Workshop in Hollywood (AT 1760 – Fleetwood Mac), ABC Studios in Los Angeles (AT 1760 – Kinky FriedmanCrosby & NashSuzanne Vega), Sound Labs in Hollywood (AT 1760 – Hall & OatesCrosby & Nash), A&R Studios in New York City (AT 1760 – Quincy JonesStan Getz & Joao GilbertoTelevisionBilly Joel) en A&M Studios ook in Hollywood (AT 1760 – Joni MitchellThe Flying Burrito BrothersCarole KingMelissa Etheridge).

This entry was posted in LP Verzameling. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *