(1401) Melvins – Houdini (1993)

Dertien sludge metal nummers staan er op dit vijfde album van dit uit Montesano, Washington State, afkomstige trio. Officeel bestaande uit zanger gitarist Buzz Osborne, bassiste Lori Black en drummer Dale Grover. Maar Lori Black blijkt geen noot gespeeld te hebben op dit album, en schijnt tijdens de opnames in rehap gegaan te zijn nadat ze was gearresteerd voor heroine bezit. In feite hebben Osborne en Grover samen dit hele album ingespeeld. Houdini van Melvins wordt niet gezien als het beste album van de band maar is wel het best verkochte, waarvan een paar nummers, Hooch, Lizzy en Honey Bucket als single zijn verschenen. Goin’ Blind is een Kiss cover (Rush heeft ooit een parodie van dit nummer gemaakt: I Think I’m Going Bald dat op het Caress of Steel album staat). Mede geproduceerd door Kurt Cobain, die op Sky Pup gitaar speelt en op Spread Eagle Beagle de percussie doet. Cobain’s aandeel is echter zeer twijfelachtig. Hij bleek zijn eigen heroine problemen te hebben, een beetje doelloos te hebben rondgehangen, en schijnt het grootste gedeelte van de opnames te hebben geslapen. En als hij inderdaad te horen is op het alleen uit tromgeroffel bestaande Spread Eagle Beagle (dat meer dan tien minuten duurd) dan was hij inderdaad ver heen. Dit nummer tart alle geduld van de luisteraar en had beter weggelaten kunnen worden. Maar voor de rest bestaat dit album uit veel prima langzame vette gitaarriffs en gaat de band verschillende keren flink in de versnelling. In Utero van Nirvana verscheen trouwens op dezelfde dag als Houdini. Uitgebracht door Atlantic.

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *