(1412) The Brian Setzer Orchestra – The Brian Setzer Orchestra (1994)

Het is alweer een eeuwigheid geleden dat Brian Setzer in 1981 met zijn Gretsch gitaar doorbrak met The Stray Cats. Dit rockabilly trio werd bekend met nummers als Runaway BoysRock This Town en de Stray Cat Strut. In 1993 brachten ” The Cats” toen hun laatste album uit, maar waren er wel een paar losse reunie concerten door de jaren heen, de eerste feitelijk al in 1986. Blijkbaar het moment voor Setzer om in 1994 The Brian Setzer Orchestra op te richten. Sindsdien houd hij zich voornamelijk alleen nog maar bezig met zijn eigen solo albums en met orkest- en big band muziek (in 2019 kwam er voor het eerst echter wel weer een nieuw Stray Cats album uit). Van de negen BSO albums die er verschenen zijn, heeft Setzer maar liefst drie kerstalbums uitgebracht en een album (Songs From Lonely Avenue) met nummers die hij zelf heeft geschreven, niet te verwarren met dat andere solo album dat in mijn 1760 lijst staat: Tribute To Sun Records. Op dit debuut uit 1994 staan ook twee eigen nummers: Lady Luck en Ball And Chain. De rest van het album bestaat uit songs van onderandere Vince Taylor, Bobby Troup en Carl PerkinsBrand New CadillacThere’s A Rainbow ‘Round My Shoulder (bekend van Al Jolson en al uitgevoerd door hem in 1928) A Nightingale Sang In Berkeley SquareRoute 66 en Drink That Bottle Down, zijn de nummers die er boven uit springen. Samen met vijf saxofonisten, twee trompettisten, drie trombonisten, een drummer, een pianist, een bassist en een zanger en een gitarist, lijkt het me een genot te zijn om in dit soort orkesten te mogen spelen. Brian Setzer is een man om te waarderen. Dit album swingt de pan uit. Een soort aparte combinatie van rockabilly en big band muziek.

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.