De uitklaphoes van de LP #72

Hengstenbal van Het Simplistisch Verbond

Qua Nederlandse humor krijgt deze simpelceedee tien mattenkloppers en tien alpino-petten. Om dat te kunnen begrijpen moet je opgegroeid zijn in de jaren zeventig, maar hoef je ook maar gewoon te luisteren naar dit album. Dan begrijp je dat. In 1969 begonnen met Hadimassa en Het Gat van Nederland, en vanaf 1974 begonnen met het Simplisties Verbond. Ongeveer om de drie weken een uitzending op televisie. Je kunt het je haast niet voorstellen dat de beide directeuren van het Verbond, toen al streefden naar het simpeler maken van de toen al ingewikkelder wordende maatschappij. Het Verbond heeft drie langspelers gemaakt, waarvan Hengstenbal de laatste was. Op het eerste nummer Introductie der Directie hebben ze het al over de patriachale dictatuur (dames en heren, Heren dames ook). Ze hebben het over Jasperina de Jong, Rita Hovink, Adele Bloemendaal, Adeletje, Ritatje, Willeketje Alberti, Ritatje Valk, Ritatje van Ammelrooi. Leuke meiden, leuke tijden. Over negen jaar getrouwd te zijn met Joke de Korte. Voor de rest gaat het vooral over mannen, over dat mannen het eigenlijk ook niet makkelijk hebben. Mannen bellen (over het maken van afspraakjes), Mannen kijken terug (vage kennissen), Mannen hebben relaties (als Thea er is doe jij heel anders), en Mannen vragen rond (vragen over de rondvraag). De Klisjee mannetjes, (Jacobse en Van Es) levend opgenomen in de Haagse Houtrusthallen, gaat over seks: over ketsen, pruimen op het sap zetten, een heel gedoe, de oudste voorstelling der wereld, fleppen, gelijkmatig in je bloed, kijken kijken en de rest er bij denken. Verder staan er nog een paar aardige liedjes op Ome GijsCall my nameAs the sand en The whole night long en Mannen worden ouder. Hengstenbal is nog steeds leuk om naar te luisteren.

This entry was posted in LP Verzameling. Bookmark the permalink.