(1425) Free – Free At Last (1972)

Free was een Engelse rockband die in 1968 in Londen werd opgericht door Paul Rodgers (zang), Paul Kossoff (gitaar), Andy Fraser (bas, piano) en Simon Kirke (drums, percussie). Ze zijn vooral bekend van hun hits All Right Now en Wishing Well. Hoewel ze bekend stonden om hun liveshows, verkochten hun studioalbums niet erg goed. Pas met het derde album, Fire and Water, uit 1970, met de hit All Right Now, veranderde dat. Het nummer hielp hen een plaats te bemachtigen op het Isle of Wight Festival van 1970, waar ze speelden voor een publiek van zeshonderdduizend mensen. Free At Last werd uitgebracht in de nadagen van de band en was redelijk succesvol. Het was het vijfde studioalbum. Eigenlijk al in april ’71 uit elkaar gegaan vanwege meningsverschillen tussen zanger Rodgers en bassist Fraser, was de band weer speciaal bij elkaar gekomen om gitarist Paul Kossof te steunen om de kosten te betalen om van zijn mandraxverslaving af te komen. In een symbolisch gebaar werden de credits van alle nummers aan elk lid van de band toegeschreven ongeacht wie ze daadwerkelijk schreef. Het album laat melodieuze vaak langzame blues rock horen, met die mooie zachtaardige stem van Paul Rogers. De single Little Bit Of Love is een van die vele prima bluesrockers op het album. Ook staat er een cover op (als een extra track op de uitgave die ik heb) van de StonesHonky Tonk Women. Maar het mooiste nummer is wat mij betreft Guardian Of The Universe. Alle nummers hebben dat gruizige en rauwe geluid met veel emotionele diepgang, waarin veel ruimte zit en waarin de muzikanten hun kwaliteiten goed laten horen. Vooral Paul Kossof was in zijn hoogtijdagen een uitstekende gitarist, die uiteindelijk in 1976 door een ongeluk zou komen te overlijden. Rogers (Queen + Paul Rogers) en Kirke zouden in 1974 debuteren met het titelloze album van Bad Company. Maar vast staat dat Free toen een fantastische band was. Opgenomen in Basing Street Studios (AT 1760 – Dire Straits, Brian Eno) en uitgebracht door Island (AT 1760 – o.a. Fairport Convention, King CrimsonNick DrakeSandy DennyTom Waits en John Martyn).

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.