(1431) Tony Banks – A Curious Feeling (1979)

A Curious Feeling was het debuutalbum van de toetsenist van Genesis. Het verscheen in 1979 tussen …And Then There Were Three (1978) en Duke (1980). Net als het debuutalbum van Mike Rutherford overigens: Smallcreep’s Day, dat ook in dat jaar verscheen. Banks, die tot en met 2018 zes soloalbums heeft uitgebracht, speelt op dit album keyboards, gitaar, bas en percussie. De nummers worden gezongen door Kim Beacon en Chester Thompson is de drummer van dienst (AT 1760 – John Lee Hooker). Op dit album kun je duidelijk horen hoe belangrijk Banks voor het geluid van Genesis is geweest. Denk bijvoorbeeld aan het toetsenwerk van nummers als Firth Of FifthThe Cinema Show en Watcher Of The Skies. En ook op dit album bewijst hij zijn vakmanschap. Op een aantal nummers zoals A Curious FeelingYouAfter The Lie en Somebody Else’s Dream, hoor je dan wel duidelijke flarden van de twee bovengenoemde Genesis albums, en misschien nog wel het meest van Duke denk ik, maar toch is dit album veel persoonlijker. From The Undertow is in feite Undertow van het Genesis album …And Then There Were Three, maar dan instrumentaal zonder Collins. De andere twee heren hadden deze lange intro namelijk afgewezen. Maar zanger Kim Beacon is zeker ook vermeldingswaardig. Hij zorgt ervoor dat het toch geen Genesis album is geworden, maar een album van een goede toetsenist met een zanger die zeker niet slecht is, maar niet met die karakteristieke stem als die van Gabriel en Collins. Niet zo goed als de soloalbums van HackettGabriel en Collins in mijn 1760 lijst (en ook niet beter dan Smallcreep’s Day van Rutherford die er niet in staat), maar toch een dikke voldoende voor deze ‘Prog God’ van Genesis. Geproduceerd door David Hentschel en Banks in de Polar Music Studios in Stockholm en Maison Rouge in Londen. Uitgebracht door Charisma (AT 1760 – GenesisVan der Graaf GeneratorMonty PhytonBrand XSteve Hackett).

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.