De keuze van een album van een bepaalde Band of Artiest

(33) Led Zeppelin – Led Zeppelin IV

Van de voornaamste grondlegger van de hardrock, heavy metal en de harde blues, Led Zeppelin, heb ik de laatste twee studio albums niet: Presence en In Through The Out Door. Maar de rest, I, II, III, IV, Houses Of The Holy, Physical Graffiti en Coda (ook vaak beschouwd als een studioalbum, maar feitelijk een verzamelalbum met unreleaesed matariaal) heb ik wel. BBC Sessions, The Song Remains The Same (is een soundtrack) How The West Was Won en Celebration Day zijn allemaal livealbums. En verder heb ik ook nog de Led Zeppelin Boxed Set, bestaande uit vier CD’s. Op al die studioalbums staan allemaal onbetwiste klassiekers waar men niet omheen kan om te erkennen dat Led Zeppelin op z’n minst een enorme invloed heeft gehad op andere bands: Good Times Bad TimesBabe I’m Gonna Leave YouDazed And ConfusedYou Shook MeCommunication BreakdownWhole Lotta LoveMoby DickImmigrant SongGallows PoleBron-Y-Aur StompHats Off To (Roy) HarperThe Song Remain The SameThe Rain SongOver The Hills And Far AwayD’yer Mak’erThe OceanIn My Time Of Dying (oorspronkelijk van Blind Willy Johnson – een andere beroemde versie is van Bob Dylan), Custard PieThe RoverKashmirTrampled Under Foot. Wat moet je nog meer zeggen met zulke nummers op je naam. En dan vergeet ik nog de rest. Maar ik denk dat ik geen afwijkende mening verkondig als ik zeg dat ik Led Zeppelin IV toch het beste album vind. En echt niet alleen om Stairway to Heaven. Maar wat mij betreft wel voornamelijk. Black DogRock And RollThe Battle Of EvermoreMisty Mountain HopFour Sticks, Going To California en When The Levee Breaks? Al deze verzameling van nummers op IV is voor mij een sensationele luisterervaring dat maar weinig albums hebben. Eigenlijk zijn Stairway To HeavenThe Battle Of Evermore en Going To California van alles van Zeppelin mijn meest favoriete nummers, en is Zeppelin na The Beatles, The Band en Queen altijd mijn favoriete rockband geweest, met vooral Jimmy Page als een van mijn favoriete gitaristen en Robert Plant als een als mijn favoriete zangers.

This entry was posted in CD Verzameling. Bookmark the permalink.