(1449) Arvo Part – Tabula Rasa (1984)

Arvo Part, geboren in 1935, is een Estse componist. Hij geldt als een van de belangrijkste hedendaagse componisten van gewijde muziek. Part kreeg zijn eerste muzieklessen toen hij zeven jaar oud was. Hij volgde vanaf 1957 tot 1963 een opleiding aan het conservatorium van Tallinn in Estland, waar hij compositieles kreeg van Heino Eller. Zijn eerste composities, waarin invloeden te horen zijn van Bela Bartok, Sergei Prokofjev en Dmitri Sjostakovitsj, dateren uit zijn studietijd. Voor zijn eerste orkestwerk, genaamd Necrolog, gebruikte hij de twaalftoonstechniek van Arnold Schonberg, maar dit bezorgde hem veel kritiek van het Sovjetregime. Vanaf 1962, het laatste jaar van zijn studie, tot 1974, componeerde hij de muziek voor 19 Stopmotion-animaties van Tallinnfilm, bekend als de Nukufilm-studio na de val van de Sovjet-Unie. Na zijn studie kreeg hij een baan als klankregisseur bij de radio van Estland. Daarnaast ging hij door met componeren. Part experimenteerde na zijn studie met diverse compositietechnieken en schreef aanvankelijk vooral seriele muziek. In 1968 componeerde hij het werk Credo voor koor, piano en orkest. Het bracht hem in conflict met het anti-religieuze sovjetregime, waarna hij zich terugtrok en hij middeleeuwse muziek bestudeerde, waaronder die van Franse en Vlaamse componisten. In 1971 maakte hij zijn rentree met Symfonie nr. 3. Na deze periode sloeg Part een andere weg in. Hij begon muziek te maken die hij zelf de tintinnabuli-stijl noemt (het Latijnse tintinnabuli betekent klokjes of belletjes). Deze muziek wordt gekenmerkt door simpele harmonieën, vaak ook door enkele noten of drieklanken. Het eerste stuk waarin hij van deze techniek gebruikmaakt is Fur Alina, een pianowerk uit 1976. Daarna volgden de drie werken die tot op heden het meest bekend zijn: FratresCantus In Memory Of Benjamin Britten en Tabula Rasa. En deze staan dan ook op deze CD. Vooral de Cantus In Memory Of Benjamin Britten uitgevoerd door het Staatsorkest van Stuttgart, is een majesteus werk, dat staat als een reusachtige berg. Als je daar goed naar luisterd lopen de rillingen over je rug. Echt prachtig. Het is muziek geschapen door een meesterlijk brein. Uitgebracht in 1984.

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.