De uitklaphoes van de LP #52

Brian Wilson van Brian Wilson

Brian Wilson is altijd een genie geweest, misschien wel de grootste Amerikaanse liedjesschrijver van popmuziek, misschien wel net zo groot, zoniet groter, dan DylanPaul Simon en Randy Newman. En hij mag ook naast Lennon en McCartney staan. Die eer verdiend hij zeker. Hij was in staat om muziek die in zijn gedachten hoorde om te zetten in prachtige composities en vocale harmonieen. Muziek van de TheBeach Boys was de boodschap van de Amerikaanse droom, net als The Band dat was op een weer andere manier. In My RoomI Get AroundGod Only KnowsCaroline NoHeroes And VillainsGood VibrationsCalifornia GirlsSloop John B: mooiere nummers zijn er misschien niet eens gemaakt. Het gelijknamige album, Brian Wilson, was in 1988 zijn eerste soloalbum, maar wat je natuurlijk hoort is gewoon de muziek van The Beach Boys. In zijn persoonlijke leven zat Wilson op een dieptepunt, zat zwaar onder de medicijnen, had een identiteitscrisis en was nog steeds onder de invloed van zijn zeer foute therapeut en arts Eugene Landy. De man was een levend wrak. Producenten hadden problemen met hem. Het kostte een fortuin om deze LP te maken. Maar dat de man opnieuw van zich liet horen, was een wonder. Het kwam in dezelfde periode uit als Kokomo van The Beach Boys. De LP is gemaakt met drumcomputers en veel synthezisers, en klinkt een beetje steriel. Love And Mercy is een prachtig nummer, het geeft precies de grootsheid aan van Wilson. Met dit nummer is hij in staat zware emoties op te roepen, en dat kan hij als geen ander. Een ander hoogtepunt is het acht minuten durende Rio Grande. Helaas staan er wel een paar zwakke nummers op deze LP, maar dat zijn er niet zoveel. Natuurlijk is dit geen Pet Sounds, en ook geen Brian Wilson Presents Smile, maar deze LP is zeker de moeite waard om te beluisteren. Ook om de wel prachtige harmonieen die op het hele album zijn te horen, en nog meer om het hele verhaal er achter te begrijpen. Geproduceerd door Andy Paley, Rus Titelman en Lenny Waronker en uitgebracht door Sire Records.

This entry was posted in LP Verzameling. Bookmark the permalink.