(1537) Xutos & Pontapes – Dados Viciados (1997)

Xutos & Pontapes is een Portugese alternatieve rockband, opgericht in 1978 (ontstaan uit Delirium Tremens) in Lissabon door de inmiddels overleden Ze Pedro (2017), Kalu (Carlos Eduardo Ferreira) en Tim (Antonio Manuel dos Santos). Vanaf het midden van de jaren tachtig heeft Xutos de reputatie van een goede liveband te zijn, en wordt de band inmiddels al heel wat jaren gezien als een van de populairste van Portugal. In 2019 kwam er nog een album van Xutos uit genaamd Duro. Dados Viciados, uit 1997, (ik heb niet het officieel uitgebrachte album in mijn bezit maar een verzamelalbum van drie CD’s) is een stevig rockalbum met hier en daar prettige melodielijnen. De bezetting op dit album bestaat uit Tim, Ze Pedro, Joao Cabeleira en Kalu. Het blijken prima muzikanten te zijn, met vooral hele goede gitaristen. Cowboy Cantor is een van de fijnste nummers, samen met Porque Eu SeiNo Quarto De CandyMoeda Oa ArEste Mundo e Tue, dat door een prima orgel een beetje aan Deep Purple doet denken, en de bluesachtige ballad Negras Como A Noite. Het hele album is trouwens best wel een hele goede gitaarplaat, zonder eigenlijk echte zwakke nummers. In 2003 was Xutos de openingsact voor de Rolling Stones. En tijdens EURO 2016 was het traditionele nummer A Minha Casinha van Xutos het lijflied van de Portugese fans. In 2009 kreeg Xutos in Portugal de Orde van Verdienste uitgereikt voor hun vijfentwintigjarige carriere. Uitgebracht door EMI Music Portugal.

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.