Bobby Ellis

Bobby Ellis was een Jamaicaans trompettist. Hij werkte met veel reggae artiesten als Peter Tosh, Burning Spear en The Revolutionaries, een Jamaicaanse reggae band waarin onderandere Sly Dunbar speelde en een backing band was op albums voor artiesten als Black Uhuru, Gregory Isaacs en The Heptones. Geboren in Kingston op 2 oktober 1932, ging hij naar de Alpha Boys School op Jamaica, die (nog steeds) beroemd is om zijn alumni als Richard Hall, Don Drummond, Cedric Brooks en leden van The Skatalites. Op deze school kreeg Ellis les op trompet en bugel. Het muziekcurriculum van de school bestond uit marsen, walsen en klassieke stukken die Ellis een uitgebreide kennis van timing, harmonie en vorm gaven. Deze factoren hebben bijgedragen aan zijn werk als hoorn arrangeur voor studio en platenlabel Studio One, bekend als het Jamaicaanse Motown. Hij trad ook op als arrangeur voor producer Jack Ruby en maakte deel uit van Ruby’s studioband The Black Disciples. Ellis speelde op het Marcus Garvey album van Burning Spear en ging twaalf jaar lang op tournee als onderdeel van Spear’s band. Hij speelde en arrangeerde ook (met Tommy McCook) de hoorns op Bunny Wailer’s album Blackheart Man uit 1976. Ellis overleed op 18 oktober 2016 op 84-jarige leeftijd in het Universitair Ziekenhuis van West-Indië aan een aan longontsteking gerelateerde ziekte. Er staan drie albums in mijn Album Top 1760 waarop Bobby Ellis hoorn en trompet speelde: op die van Burning Spear, Augustus Pablo en op die van Bunny Wailer.

This entry was posted in Blog and tagged , , . Bookmark the permalink.