Martin Birch

Martin Birch was een Britse soundengineer en rock- en heavy metalproducer, die vooral bekend was vanwege zijn werk als producent van albums van Britse rockbands als Deep Purple en Iron Maiden. Ooit al eind jaren zestig begonnen samen te werken met Jeff Beck en Peter Green’s Fleetwood Mac, heeft Birch in zijn latere carriere verder zowat alle Deep Purple gerelateerde projecten als Rainbow, Paice, Ashton & Lord, Whitesnake, Roger Glover of Jon Lord geproduceerd, maar ook voor andere groepen gewerkt als Wishbone Ash, Black Sabbath, The Michael Schenker Group, Wayne County & the Electric Chairs en Blue Oyster Cult. Birch was o.a, betrokken bij de Deep Purple albums Come Taste The Band (co-producer), Made In Japan (engineering) Iron Maiden’s albums Killers en Number Of The Beast en het Black Sabbath album Heaven And Hell. Op het album Mystery to Me (1973) van Fleetwood Mac speelt hij akoestisch gitaar. In 1992 trok Birch zich terug, na zijn werk aan het album Fear of the Dark van Iron Maiden. Het nummer Hard Lovin’ Man van het Deep Purple album Deep Purple in Rock (staat wel in mijn 1760 lijst maar daarop was hij alleen als soundengineer werkzaam) is opgedragen aan Martin Birch. Birch speelde een gastrol in de videoclip van het nummer Holy Smoke van Iron Maiden. Birch stierf op 9 augustus 2020 op 71-jarige leeftijd.

Birch heeft de onderstaande albums in mijn 1760 lijst geproduceerd:

  • (1048) Iron Maiden – Killers
  • (1086) Rainbow – Ritchie Blackmore’s Rainbow (co-producer)
  • (1091) Whitesnake – Slide It In
  • (1095) Blue Oyster Cult – Fire Of Unknown Origin
This entry was posted in Blog and tagged . Bookmark the permalink.