De uitklaphoes van de LP #89

Belgie van Het Goede Doel

Zonder de andere Henk en de andere muzikanten tekort te willen doen (Henk Temming natuurlijk niet, want die was net als Westbroek net zo belangrijk voor de band, maar ook niet Sander van Herk, Stephan Wienjus, Hans Boosman en Ronald Jongeneel) was de grote man (wat mij betreft) uiteraard Henk Westbroek. Westbroek is enorm belangrijk geweest voor de Nederlandse muziekculuur. Niet alleen met Het Goede Doel maar ook op de radio als presentator van programma’s als Vara’s Vuurwerk, De Popkrant en Denk Aan Henk. Hij heeft zelfs bij Buma/Stemra gewerkt. Zelfs Je naam Is Mooi, zijn grootste solohit en gedeeltelijk door hem geschreven, is een van de mooiste Neerlandstalige liedjes die ik ken. In de jaren tachtig was hij een soort van antiheld die een held was, en is eigenlijk voor mij nog steeds een held. Belgie kwam uit in 1982 en zorgde voor veel ophef. Een aantal nummers op deze LP werden geboycot, zoals In Het Leven en Gijzelaar. Het Goede Doel heeft zeker bijgedragen aan de populariteit van de Nederlandtalige popmuziek, samen met Doe MaarToontje LagerDe Dijk en Het Klein Orkest. Belgie heb ik op plek 753 in min 1760 lijst staan. Van een aantal nummers kan ik de woorden nog steeds letterlijk meezingen. Hou Van MijVriendschapIn Het LevenAlleenIets Van GevoelVechtenGijzelaar en Belgie (Is Er Leven Op Pluto…?). Belgie is een van de beste Nederpop albums aller tijden. Persoonlijk vind ik alleen Doris D En Andere Stukken en Niemand In De Stad van Doe Maar en De Dijk beter. Uitgebracht door CNR.

This entry was posted in LP Verzameling. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *