(1365) Sparklehorse – It’s A Wonderful Life (2001)

Sparklehorse was een Amerikaanse lo-fi indierockband opgericht in 1995. De band werd geleid door multi-instrumentalist Mark Linkous, geboren in Arlington, Virginia, waarvan hij niet alleen de zanger, maar tevens ook de meeste instrumenten bespeelde. Hijzelf was het enige lid van Sparklehorse. Er zijn van 1995 tot en met 2023 in totaal zes officiele albums van hem verschenen. Bij het debuutalbum Vivadixiesubmarinetransmissionplot, dat vooral gaat over zijn kindertijd, kreeg hij ondersteuning van leden van de band Cracker. Het leverde hem internationale erkenning op. In 1996 stond hij in het voorprogramma van Radiohead en in 2003 in dat van R.E.M.. Tijdens een verblijf in Londen deed hij een zelfmoordpoging door een overdosis aan antidepressiva, valium en alcohol in te nemen. Hij was een paar minuten klinisch dood en belandde voor enige tijd in een rolstoel. Hij herstelde en bracht in 1999 een nieuw Sparklehorse album uit getiteld Good Morning Spider. Het tweede album was net als Vivadixiesubmarinetransmissionplot opgenomen in Linkous’ thuisstudio. Voor het vierde album Dreamt For Light Years In The Belly Of A Mountain (2006) werkte hij onder andere samen met Danger Mouse. Op It’s A Wonderful Life, dit derde album uit 2001, werkte hij voor het eerst samen met verschillende muzikanten. Onderandere Tom Waits, John Parisch, Adrian Utley (Portishead), Nina Persson (The Cardigans), Joan As Police Woman en PJ Harvey leverden bijdragen hieraan. In 2010 pleegde Linkous met een geweer zelfmoord, een paar maanden voor het verschijnen van het vijfde album Dark Night Of The Soul. Hij was toen zevenenveertig jaar oud. In november 2023 verscheen er nog een postuum album van de man getiteld Bird Machine.

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *