De uitklaphoes van de LP #58

Hot Rats van Frank Zappa

Hot Rats was het tweede soloalbum van Zappa, uit 1969, Het verscheen twee jaar na zijn solodebuut Lumpy Gravy. Zes albums met The Mothers Of Invention waren toen al verschenen. Als er een artiest die nogal actief is geweest dan is wel Frank Zappa. Zijn ouvre is massief en er blijven nog steeds nieuwe opnames verschijnen. (De Zappa Trust heeft dit jaar alle rechten aan de Universal Music Group verkocht, en er blijkt binnenkort bijvoorbeeld een zesdelige live CD box op stapel te staan). Op Hot Rats is voor het eerst de instrumentale jazzrock compositie Peaches En Regalia te horen. Zappa heeft dit nummer ontelbare keren live gespeeld. Het is een van de meest bekende nummers van hem (Phish heeft o.a. een mooie cover gedaan). Ik heb zelf ook een aantal albums waar dit nummer op staat, op die van Frank Zappa zelf maar ook op die van Dweezil Zappa. Het is in 1970 als single verschenen met op de B kant Little Umbrellas. Maar er staat veel meer moois op Hot Rats. Willy The Pimp bijvoorbeeld met Captain BeefheartIt Must Be A Camel met Jean-Luc Ponty, de Franse violist, en The Gumbo Variations met een verpletterende saxofoon van Ian Underwood. Hot Rats piept en kraakt. Het is een perfect album en een genot om naar te luisteren. Uitgebracht door Reprise Records.

This entry was posted in LP Verzameling. Bookmark the permalink.