(1495) Kashmir – Trespassers (2010)

De Deense band die zichzelf ooit Nirvana noemde maar die naam liet vallen omdat een andere band met die naam meer succes had, heeft inmiddels sinds 1994 negen albums uitgebracht. Maar de laatste dateert inmiddels alweer uit 2013. Of de band nog bestaat is de vraag. Zanger en gitarist Kasper Eistrub schijnt tegenwoordig als beeldend kunstenaar te werken. Na No Balance Palace, uit 2005, waarop David Bowie (hij bleek een groot bewonderaar van de band te zijn) en Lou Reed hun medewerking hadden verleend, verscheen in 2010 Trespassers, het zesde album van de band. Misschien in Nederland niet zo bekend maar in Latijns-Amerika bleek de band helemaal te zijn doorgebroken. Het geluid van Kashmir, vernoemd naar het Led Zeppelin nummer, valt het best te omschrijven als alternative rock met een ambient sausje er door heen gemixt. Zanger gitarist Kasper Eistrup, verantwoordelijk voor zowel alle teksten als alle muziek, behalve twee nummers Mouthful Of Wasps en Bewildered In The City, dat hij samen heeft geschreven met keyboardist en mede gitarist van de band Henrik Lindstrand, heeft een stem die prettig in het gehoor ligt. Doet een beetje in het nummer Persuit Of Misery aan Tom Yorke van Radiohead denken, en hier en daar in sommige andere nummers ook aan Coldplay. Een van de mooiste nummers zijn Time Has Deserted Us en Danger Bear, dat een soort van slaapliedje is. Het album heeft in The Indian (That Dwells Inside The Chest) een prachtig einde, gespeeld door de Stockholm Session Strings. Mede door dit nummer zorgt het ervoor dat dit album best veel diepgang heeft. Geproduceerd door Andy Wallace (AT 1760 – Jeff BuckleyBlind MelonSkunk Anansi) in o.a. Electric Lady Studios (Patti Smith GroupSteve Earle). Uitgebracht door Sony/Columbia.

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.