(1532) Spiritualized – Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space (1997)

Jason Pierce, ook wel bekend als J. Spaceman, en voorheen ook lid van Spacemen 3, is gedurende het hele bestaan sinds 1992 het enige vaste bandlid van deze spacerockband uit Rugby, Engeland. Kate Radley, Sean Cook en Daman Reece zijn de andere leden op dit album. Inmiddels zijn er acht albums van deze band verschenen. In februari van dit jaar is er zelfs een nieuw album uitgekomen. Maar deze, uit 1997, is de enige die ik heb. Het is muziek waarbij je blijkbaar, volgens de bijsluiter, geen andere medicatie meer nodig hebt (de CD zit als een tablet in een uitdrukstrip in een medicatiedoosje verpakt) en wat eigenlijk wel klopt, want dit is een geweldige space trip naar hogere sferen, waarbij je tijdens het luisteren volgens die bijsluiter geen drank en drugs mag gebruiken, duizeligheid en geheugenverlies kan veroorzaken, en 1 tablet per 70 minuten meer dan genoeg is. Erg origineel allemaal dus. Het album hypnotiseert je, het is intiem, complex, psychedelisch en melancholisch. Het pakt je. Het doet soms erg denken aan de begintijd van Pink Floyd. Volgens NME was dit album in 1997 zelfs beter dan OK Computer van Radiohead en Urban Hymns van The Verve (bandlid Kate Radley en ooit getrouwd met Richard Ashcroft van The Verve had een cameo in de video van Bitter Sweet Symphony). Er staan wel een paar aardige nummers op deze CD. Electricity, op single uitgebracht, is uitermate opzwepend, Home Of The Brave is mooi ingetogen. I Think I’m In Love, ook op single uitgebracht, is een Stone Roses achtig nummer. Broken Heart is wonderschoon, en een van de beste nummers van het album. En het meer dan zeventien minuten durende Cop Shoot Cop is een soort van psychedelische bluesachtige space jam, bijgestaan door Dr. John (AT 1760 – The Mothers of Invention, Bob Seger & The Silver Bullet BandRickie Lee JonesJimmie Vaughan) op piano en achtergrondzang. Sessiemuziekant B.J. Cole (AT 1760 – Dave EdmundsRoger WatersGerry RaffertyDavid Gilmour) speelt op een aantal nummers pedal steel gitaar. En verder heeft The London Community Gospel Choir (AT 1760 – Blur) en het uit vier strijkers bestaande Belanescu Quartet in een groot aantal nummers ook een belangrijke rol. LAGWAFIS is een van die albums (ja daar heb ik meer van) die ik eigenlijk hoger in mijn 1760 lijst had moeten zetten. Opgenomen in zeven verschillende studios (The Church in Londen, Moles Studio in Bath, House Of Blues in Memphis, Rooster Studios in Londen, Strongroom in Londen, A&M Studios in Los Angeles en The Hit Factory in New York). Uitgebracht op het label Dedicated.

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.