Altamont Free Concert 1969

Het Altamont Free Concert was een gratis concert dat werd gehouden op 6 december 1969 op de Altamont racebaan in Californie, vlakbij de plaatsjes Tracy en Livermore. De dag wordt door de bloedige afloop tijdens het optreden van de afsluitende band, van The Rolling Stones, door velen gezien als het einde van het hippietijdperk van peace, love and understanding. Nadat eerder op 15, 16 en 17 augustus nabij New York het Woodstockfestival had plaatsgevonden, werd er in San Francisco gedacht aan een gelijksoortig evenement. Al snel werd het Golden Gate Park in San Francisco uitgekozen om als locatie te dienen voor het festival dat als het Woodstock van het westen de geschiedenis in zou moeten gaan. Ondanks de massale opkomst voor Woodstock, rekenden de organisatoren op maar iets van twintigduizend bezoekers. Als meewerkende artiesten werden Grateful Dead en Jefferson Airplane aangekondigd. Ook SantanaCrosby, Stills, Nash & Young en The Flying Burrito Brothers zouden er spelen. Zij zouden uiteindelijk als voorprogramma dienen voor The Rolling Stones. Nadat Mick Jagger aankondigde dat de Stones er ook zouden spelen, kwamen er ongeveer driehonderdduizend mensen op af. De Stones waren bezig geweest met een Amerikaanse tournee, die door velen bekritiseerd werd vanwege de hoge toegangsprijzen. De organisatoren moesten daardoor dringend een andere locatie zoeken omdat de stad San Francisco weigerde om zo’n grote massa op te vangen. Eerst werd er onderhandeld met Sears Point Raceway, maar vanwege moeilijkheden met de filmmaatschappij van de Stones werden deze onderhandelingen stopgezet en werd later de Altamont Raceway (op de Altamont Pass) als locatie gekozen. Er moest met veel problemen afgerekend worden. Vooral met de bevoorrading, de beveiliging, en met slaapplaatsen. De organisatoren moesten snel oplossingen zoeken. Daardoor kwam het dat de meeste oplossingen nogal amateuristisch uitgevoerd werden. Een van de belangrijkste problemen was dat van de beveiliging. De oorspronkelijke security kon nooit instaan voor de veiligheid van het vijftienvoudige van het oorspronkelijk verwachte aantal mensen. Daarom werd er snel naar een oplossing gezocht. Grateful Dead had al eerder gewerkt met de Hells Angels als security en de plaatselijke chapter werd gevraagd op te treden als veiligheidsdienst. Deze stemde toe en zodoende dacht men dat het probleem opgelost was. De Stones hadden in Hyde Park eerder ook gebruikgemaakt van de ‘diensten’ van de Engelse Hells Angels. De Angels, die betaald werden met gratis bier ter waarde van vijfhonderd dollar, waren in grote mate verantwoordelijk voor de onlusten die ontstonden tijdens het concert, inclusief het neerslaan van Marty Balin van Jefferson Airplane. Hoewel het geweld begon op het moment dat de Angels arriveerden, werd het nog veel erger toen zij hun voertuigen dwars door het publiek heen reden en voor het podium stalden. Dit alles leidde tot wat later het drama van Altamont zou worden genoemd en als Rock’s Darkest Day.

This entry was posted in Blog and tagged . Bookmark the permalink.