(1536) The Proclaimers – Sunshine On Leith (1988)

De geschiedenis van The Proclaimers (AT 1760 – o.a. Chris en Gerard Koerts van Earth & Fire, Kim en Kelly Deal van The Breeders, Zach en Ben Yudin van Cayucas, Sander en Arnout Brinks van Tangerine en Chuck en John Panozzo van Styx), gaat helemaal terug naar halverwege de jaren tachtig toen de tweeling broers ooit een demoalbum hadden opgenomen met de hulp van Kevin Rowland van Dexys Midnight Runners, en dat later in handen kwam van The Housemartins. In 1987 kwam vervolgens het debuut This Is The Story uit, met het aanstekelijke Letter From America. Sunshine On Leith verscheen een jaar later. Op dit album staan de vier singles I’m On My Way, Sunshine On Leith, Then I Met You en I’m Gonna Be (500 Miles), dat net zulke aanstekelijk liedjes zijn, net als Cap In Hand. Je kunt met die enthousiast gebrachte liedjes met dat mooie Schotse accent alleen maar vrolijk worden (als je een karaoke nummer wil zingen moet je beslist I’m Gonna Be doen). De cover van Steve EarleMy Old Friend The Blues vind ik helaas een beetje uit de toon vallen. De broers, met Craig op zang en Charlie op zang en akoestish gitaar, worden op dit album bijgestaan door Jerry Donahue (AT 1760 – FoteringayGerry Rafferty) op gitaar en Dave Mattacks (AT 1760 – John MartinRichard & Linda ThompsonChris ReaSteeleye Span) op drums. Uitgebracht door Chrysalis (AT 1760 – o.a. Jethro TullRobin TrowerRory GallagherHuey Lewis & The NewsThe Persuit Of Happiness en Blondie), geproduceerd door Pete Wingfield (AT 1760 – The Beautiful South – als sessiemuzikant) in Chipping Norton Studios (AT 1760 – Gerry Rafferty) in het plaatsje Chipping Norton, waar bijvoorbeeld ook Hocus Pocus van FocusIn The Army Now van Status Quo, en het album Pablo Honey van Radiohead is opgenomen.

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.