(1541) Ladysmith Black Mambazo – Shaka Zulu (1987)

Ik heb deze LP, en later dus ook deze CD, toen die ooit verscheen aangeschaft nadat ik Graceland van Paul Simon (uit 1986, en ook als LP) al had gekocht. Je kunt Shaka Zulu en Graceland rustig naast elkaar leggen en met elkaar vergelijken, want ze hebben door deze Zulu isicathamiya groep uit Ladysmith, KwaZulu-Natal, Zuid-Afrika, veel overeenkomsten. Onder leiding van Joseph Shabalala, die voor alle nummers op dit album verantwoordelijk is. Als je Homeless en Diamonds On The Soles Of Her Shoes goed vind, vind je dit hele album ook goed. Het is een uniek geluid wat je hoort. Want deze mannen kunnen zingen, zeg! Met prachtige samenzang. Het is haast een religieuze belevenis, niet omdat ze ook religiueze thema’s behandelen (GolgothaKing Of Kings) in de teksten en ook zingen over hun geloof, maar puur door de kracht van de stem. Op Shaka Zulu staan onderandere oude hits in nieuw bewerkte versies, zoals UnomathembaHello My Baby en Lomhlaba Kawunoni. Een van de mooiste nummers is echter Rain, Rain Beautiful Rain. Het laat je op het puntje van je stoel zitten. Een mooier voorbeeld van wat menselijke stemmen met elkaar kunnen fabriceren is er haast niet. En dat geld eigenlijk voor de hele CD. Met deze muziek beleef je gewoon veel luistergenot. Speel het af, zet de volumeknop op tien, zet je ramen open, en voorbijgangers zullen vol verwondering stil blijven staan met een hele ervaring rijker. Door niemand anders dus geproduceerd dan Paul Simon. Uitgebracht door WEA.

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.